Kultura
MUZEJSKI FILMOVI

Među deset najboljih u Europi
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Četiri promotivna filma koje je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba izradio u sklopu EU projekta In Cultura Veritas našla su se u užem izboru za prestižnu baštinsku nagradu Heritage in Motion koju zajednički dodjeljuju Europska muzejska akademija i Europa Nostra.


Deset projekata iz 11 europskih zemalja ušlo je u uži izbor za nagradu koja se od 2014. dodjeljuje najboljim digitalnim i multimedijskim ostvarenjima koja na kreativne i inovativne načine usmjeravaju pozornost javnosti na vrijednosti europske kulturne i prirodne baštine. Filmovi za projekt koji promovira kulturnu i enološku ponudu prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih subregija Obsotelje i Kozjansko, snimani su u suradnji s filmskom redateljicom Juditom Gamulin i ilustratorom Mislavom Lešićem, rođenim Županjcem. Kombinirajući suvremene animatorske i ilustratorske videoefekte s digitaliziranom baštinom koju čuvaju četiri muzeja - Samoborski muzej, Muzej Sveti Ivan Zelina, Gradski muzej Jastrebarsko i Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah, na atraktivan i jednostavan način približene povijesne ličnosti, događaji, priče i legende, lokalni obrti te povijest gradova i njihove stoljetne vinogradarske tradicije.


Filmovima se kroz niz atraktivnih kadrova željelo "provesti gledatelja" kroz bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu i specifičnosti lokalnih vinogradarskih tradicija Zagrebačke županije i subregija Obsotelje i Kozjansko, od grofice Erdödy koja je slala vino iz Zeline svom prijatelju Ludwigu van Beethovenu u Beč, preko vile Horvat na Plešivici koju su posjetile poznate osobe poput Charlieja Chaplina i Isadore Duncan, sve do župnika Mateja Vrečera koji je u Šmarju pri Jelšah uslijed suše sagradio Kalvariju koristeći žbuku pomiješanu s vinom.


Projekt In Cultura Veritas realiziran je u sklopu Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. U provedbi projekta sudjeluje još pet partnera: Muzejski dokumentacijski centar, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor.

Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja ceremonija dodjele Heritage in Motion nagrada održat će se online krajem studenog. N.Vek.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente