Novosti
PREMINUO SLAVEN LETICA

Obilježio je društveni i politički život Hrvatske
Objavljeno 25. listopada, 2020.

Istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar Slaven Letica umro je u nedjelju, u Zagrebu, u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

Slaven Letica rođen je 1947., u Podgori. Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1983., a od 1980. bio je profesor sociologije na Medicinskome fakultetu u Zagrebu. Od 1990. do 1991. bio je osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na izborima za hrvatskog predsjednika kandidirao se 2000. godine kao neovisni kandidat, a 2003. na listi HSP-a izabran je za neovisnog zastupnika u 5. sazivu Sabora. Objavio je brojne članke i kolumne te knjige među kojima su i "Kriza i zdravstvo", "Intelektualac i kriza", "Četvrta Jugoslavija", "Obećana zemlja: politički antimemoari", "Postmoderna i genocid u Bosni", "Strašni sud: kronika hrvatske apokalipse", "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja", "Politički sasvim nekorektno"...

Izraze sućuti obitelji Slavena Letice uputili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. "Kao istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar, obilježio je društveni i politički život Hrvatske. Pamtit ćemo ga kao savjetnika prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, i predanog saborskog zastupnika", istaknuo je Plenković. Poručio je i da je Letica, kao ugledan profesor, odgojio naraštaje studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a iza sebe ostavio je brojne članke, kolumne i knjige u kojima ostaje sačuvano njegovo bogato znanje, iskustvo i promišljanja.

Predsjednik Milanović poručio je kako je Letica "svojim sveučilišnim radom, a posebno kao publicist, sociolog i političar značajno obilježio društveni i politički život Hrvatske".

"Posebno ćemo pamtiti angažman gospodina Letice kao zastupnika u petom sazivu Hrvatskoga sabora, u kojem je aktivno radio na promicanju demokratskih procesa u Hrvatskoj, osnaživanju višestranačja te zastupanju hrvatskih stajališta u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe", naveo je Jandroković. H/D.Pav.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece