Zdravlje
DOSTUPAN IDUĆE GODINE

Petominutni test za protutijela na COVID-19
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford razvili su brzi test za COVID-19 koji može identificirati koronavirus u samo pet minuta, objavili su u petak stručnjaci, dodavši da bi se mogao koristiti za masovna testiranja na aerodromima i u tvrtkama.

Sveučilište se nada da bi početkom 2021. mogla početi testiranja, a odobrenje šest mjeseci poslije.

Testom bi se mogao detektirati koronavirus i razlikovati ga od drugih virusa s priličnom sigurnošću, kažu stručnjaci.

"Naša metoda brzo otkriva netaknute dijelove virusa", rekao je Achilles Kapanidis, profesor s Katedre za fiziku.

Dodao je da će test biti "jednostavan, izuzetno brz i pristupačan".

Brzi testovi na antitijela ključni su za masovno testiranje i ponovno otvaranje gospodarstva u vrijeme kada virus još uvijek slobodno cirkulira. Oni koji se već koriste brži su i jeftiniji, ali manje pouzdani od postojećih molekularnih PCR testova.

Siemens Healthineers u srijedu je objavio da u Europi započinje novi test na antitijela, ali je upozorio da proizvođači teško mogu zadovoljiti ponudu.

Iako će Oxfordov biti dostupan tek iduće godine, mogao bi na vrijeme, prije iduće zime, pomoći u suzbijanju epidemije. Zdravstvene vlasti su upozorile da će ljudi morati živjeti s koronavirusom čak i kada se pronađe cjepivo.

"Nadolazeći zimski mjeseci bit će izazovni zbog toga što ne znamo koji su učinci SARS-CoV-2 u kombinaciji s ostalim sezonskim respiratornim bolestima", rekla je dr. Nicole Robb s Medicinskog fakulteta Warwick. "Pokazali smo da naš test može pouzdano razlikovati različite viruse u kliničkim uzorcima, što je ključno u idućoj fazi pandemije", dodala je.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike