Regija
2.VINKOVAČKI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Otočanka Josipa Spajić odličnim kulenom do titule šampiona
Objavljeno 24. listopada, 2020.

VINKOVCI - Proglašenjem najboljih uspješno je završen 2. Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena, a u odličnoj organizaciji udruge Vinkovački šokački rodovi, Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Turističke zajednice grada Vinkovaca.

Ove godine bilo je 45 uzoraka za ocjenjivanje kulena, a prosudbeno povjerenstvo, u sastavu prof. dr. sc Đuro Senčić, doc. dr. sc. Danijela Samac i doc. dr. sc. Mario Škrivanko, imalo je težak zadatak odabrati nabolje. Zlatnu medalju i titulu šampiona u kategoriji kulena osvojila je Josipa Spajić iz Otoka, zlatnu medalju  i titulu vicešampiona osvojio  je Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Uz njih, uručeno je 17 zlatnih, 19 srebrnih i šest brončanih medalja.

U kategoriji šunki bilo je sedam natjecatelja. Srebrnu medalju i titulu šampiona osvojio je Ivan Jelović iz Županje, srebrnu medalju i titulu vicešampiona Željko Sabljak iz Andrijaševaca, a u toj su kategoriji dodijeljena još četiri srebra i jedna brončana medalja.

Imati najbolju rakiju šljivovicu, bila je misao mnogih natjecatelja, a najviše bodova dobio je Darko Juzbašić iz Bošnjaka, 95,33 od mogućih 100. Ove godine bila su 42  uzorka, a osim njega, uručeno je još četiri zlatne medalje, 15 srebrnih, 11 brončanih te 11 zahvalnica. Prosudbeno povjerenstvo činili su: doc. dr. sc. Antun Jozinović, doc. dr. sc. Ante Lončarić i mr.sc.Mario Oršolić.

U kategorija vina bilo je 132 uzorka, najbolje ocijenjeno vino predikatne berbe i šampion izložbe je Traminac, ledena berba 2016., proizvođač Perak (Kutjevo). Najbolje ocijenjeno bijelo vino je Traminac berba 2015., proizvođač Vinarija Papak (Ilok). Najbolje ocijenjeno crno (crveno) vino Cuvee Mons Aureus berba 2016, proizvođač Matijević Suza Vallis (Suza iz Baranje). Najbolje cijenjeno ružičasto vino je Rose  Frankovka berba 2019.  proizvođač Pinkert (Suza iz Baranje). Najbolje ocijenjeno bijelo vino prethodne berbe, Graševina Mitrovac berba 2019, proizvođač Perak (Kutjevo).

- Nema stola u Slavoniji na kojemu se nekada nije našla šunka, kulen, vino ili rakija. To je u nama, to je tradicija, toga se držimo, pa zašto ne bi pomogli tim ljudima da izađu u javnost, da se za njih čuje i da pomognemo promociji naše Slavonije. Nadamo se da će se sljedeće godine sve vratiti u normalu i da ćemo imati još više uzoraka i zadržati kontinuitet održavanja ovog vinkovačkog festivala, rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova.

Prema riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića važno je da je održan i da Festival nastavlja tradiciju.
- Svi volimo šunku, rakiju, kulen i vino i mislim da se ne moramo bojati za budućnost ove izvrsne manifestacije. Ove godine Festival ja organiziran na specifičan način, zbog epidemioloških okolnosti, a želja nam je ne prekinuti tradiciju. Imali smo mnogo natjecatelja, ali i mnogo potpore da se Festival održi, makar i na ovaj način. Čestitam svim nagrađenima i nadam se da se vidimo i sljedeće godine, ali u normalnim okolnostima, istaknuo je Bosančić.

Pristiglo je ukupno 226 uzoraka, od toga je bilo 7 šunki, 45 kulenova, 42 rakije i 132 uzorka vina. Za razliku od prvog Festivala kada je žiri ocjenjivao 170 uzoraka, ovogodišnje izdanje pokazalo se itekako uspješnim. Uzorci su pristizali s područja Slavonije, Baranje, pa i malo šire, sve do Zagreba.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike