Novosti
ŠIRENJE ZARAZE KORONAVIRUSOM

Zaražen bio svaki četvrti testirani, cjepivo za širu populaciju - na proljeće
Objavljeno 24. listopada, 2020.
U Hrvatskoj je zabilježeno rekordnih 1867 novih slučajeva zaraze * Pojedine zemlje planiraju testirati cijelu populaciju

Porast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nastavljen je i u petak. Tijekom 24 sata zabilježeno je 1867 novih slučajeva zaraze, a umrlo je sedam osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. To je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije. U osječkoj bolnici preminule su tri osobe, a hospitalizirano je 66 oboljelih.


U 24 sata u cijeloj je Hrvatskoj testirano 7313 osobe, što znači da je svaki četvrti bio pozitivan na koronavirus. Među oboljelima, 716 pacijenata je na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 49 pacijenata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 31.717 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 413 preminulo. Ukupno se oporavilo 22.910 osoba, od toga 846 u 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 25.889 osoba. Do 23. listopada ukupno je testirana 428.961 osoba.


Hrvatski genetičar i forenzičar Dragan Primorac, član Znanstvenog savjeta Vlade, najavio je u petak, nakon razgovora sa svojim kolegama u SAD-u, Izraelu i Njemačkoj koji rade na razvoju i proizvodnji cjepiva, da će cjepivo protiv koronavirusa biti spremno za širu populaciju već na proljeće sljedeće godine.
U Osijeku 54

Istaknuo je da je entuzijazam oko cjepiva snažan te da su kolege s kojima je razgovarao uvjereni da će cjepivo tada biti spremno. Isto tako, već u siječnju nastavit će se cijepljenje ciljanih populacija koje su sastavni dio kliničkih istraživanja faze 3 (velike skupine bolesnika, obično uključuju od 300 do 3000 i više ispitanika, ovisno o bolesti za koju se lijek ispituje). Primorac dodaje da je istu informaciju dobio i objavio i britanski liječnik i znanstvenik sir Patrick Wallance iz zajedničkog Odbora za strategiju nacionalne sigurnosti, jednog od odbora parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.


"Moji kontakti sa SAD-om i proizvođačima su analogni toj njegovoj informaciji. Treba reći da je Britanija jedna od ključnih država kada je riječ o proizvodnji cjepiva. "Svi ‘pucamo‘ na to da to bude u proljeće, ako je ikako moguće", ističe Primorac, dodajući kako su to sve komentari osoba koje se time bave, a on ih samo prenosi.


Spomenuo je i primjer Slovačke, koja želi testirati cijelu populaciju koristeći tzv. antigenski test, kod kojeg se rezultati dobiju unutar 20-ak minuta, te one pozitivne staviti u izolaciju. To smatraju iznimno učinkovitim i financijski isplativim jer će spriječiti zatvaranje države i gospodarstva. Isto tako, SAD želi, koristeći antigenske testove, testirati i širu populaciju, uključujući onu školsku.


"Osjetljivost tih brzih antigenskih testova je oko 97 %, a specifičnost iznad 99 %. Mi smo uvijek svjesni mogućnosti da se može dogoditi lažno negativan rezultat. Znamo da su ti testovi optimalni ako se rade od četvrtog dana nakon pojave simptoma, ali se uvijek može kombinirati nekoliko metodologija, pa ako je potrebno, rezultat provjeriti i PCR-om", dodaje.


Primorac kaže da ni u Hrvatskoj apsolutno nije nemoguće testirati cijelu populaciju. "To je samo pitanje donošenja odluke i mi smo čekali da se razviju testovi koji imaju takvu osjetljivost. U ovom trenutku znamo da su to testovi koji su iznimno pouzdani", navodi. Ističe i kako je njegov optimizam velik te da vjeruje u snagu i odgovornost hrvatskih građana.


"Moramo biti odgovorni jedni prema drugima, kao što smo bili i do sada. I Hrvatska onda neće imati problema i vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi", poručio je. Na pitanje zašto je u Hrvatskoj testiranje tako skupo, Primorac odgovara da cijenu najviše definira proizvođač testova. Kaže kako je to često nekorektno jer bi cijena trebala biti daleko niža, ali i da se nema izbora. Na kraju je istaknuo i veliku snagu našeg imunosnog sustava. "Svakoga dan udahnemo između sto tisuća i milijun čestica, a usprkos tome rijetko obolijevamo", kaže Primorac.


Novi neslavni rekordan broj oboljelih u petak je imala i Osječko-baranjska županija. Utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije. Testirano je ukupno 448 uzoraka, od kojih 364 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 84 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a. U Hrvatskoj je gora situacija samo u Zagrebu, koji je zabilježio 592 novozaražena, i Splitsko-dalmatinskoj županiji s 212 novih slučajeva bolesti.


Najviše pozitivnih nalaza, 54, bilo je u Osijeku, a s prigradskim naseljima pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 63 osobe. Četiri su pozitivna nalaza u Tenji, tri u Višnjevcu i po jedan u Josipovcu i u Briješću. Prema mjestu stanovanja novozaraženih slijede Belišće s devet osoba, odnosno 11 s prigradskim naseljem Gat (2), te Đakovo s osam, odnosno 13 s prigradskim naseljima Selci Đakovački (4) i Široko Polje (1). Pet novopozitivnih osoba je iz Našica, četiri iz Trnave, po tri iz Darde, Ivanovca i Piškorevaca, po dvije iz Antunovca, Belog Manastira, Bilja, Čepina, Ernestinova i Laslova, dok Aljmaš, Batina, Dalj, Jurjevac Punitovački, Kešinci, Koška, Marjančaci, Marijanci, Miholjački Poreč, Palača, Petrijevci, Semeljci, Vladislavci i Vrbica imaju po jednu novopozitivnu osobu.
Velika prijetnja

Na ovo povećanje u odnosu na dan prije reagirao je i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i dožupan Petar Lagator, istaknuvši da se u osnovnim i srednjim školama na području županije nalazi pet pozitivnih učenika odnosno djelatnika više nego u četvrtak te da je nekoliko razreda u samoizolaciji.


"Nažalost, nekoliko je i pozitivnih korisnika u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe. Riječ je o kontaktima prethodno utvrđenih pozitivnih osoba i dobro se osjećaju te se nalaze na liječenju u KBC-u Osijek. Troje je iz osječkog te jedna osoba iz đakovačkog doma za starije. Pretpostavljamo da će s velikim brojem utvrđenih kontakata epidemiološka situacija ipak postati stabilnija. Tome će pridonijeti to što će dio obveza za utvrđivanje i pronalaženje kontakata te određivanja mjera samoizolacije preuzeti liječnici obiteljske zdravstvene zaštite. Tako će se brže i kvalitetnije pronalaziti postojeći kontakti", rekao je Lagator, dodajući da konkretnog plana o dodatnim mjerama u Osječko-baranjskoj županiji nema, a eventualno bi se mogla donijeti odluka o dodatnom ograničenju broja građana na otvorenom te u zatvorenom prostoru i na ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Očekuje se, kaže Lagator, da takvu mjeru prije županijskog donese nacionalni stožer. No, ako epidemiološka situacija u sljedećih tjedan dana ostane ovakva svakodnevno, županijski će stožer, rekao je, biti pripravan donijeti sličnu odluku.


Podsjetimo da je potpredsjednik Vlade RH i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović pozvao građane da izbjegnu sve kontakte koji nisu nužni, istaknuvši da će se samo uz pridržavanje epidemioloških mjera moći održati ekonomija, školstvo i druge djelatnosti.
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je u petak da porast zaraza koronavirusom u regiji "predstavlja veliku prijetnju javnom zdravlju" i pozvao vlasti da pojačaju mjere. ECDC je objavio da je u oko 20 europskih zemalja visok rizik od širenja zaraze koronavirusom.


Igor Bošnjak/Marija Mihelić
ograničenja
U OBŽ-u SE RAZMIŠLJA O NOVIM MJERAMA
66

oboljelih osoba se u petak nalazilo na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek
9

oboljelih osoba od COVID-a u osječkom Kliničkom bolničkom centru je na respiratoru
7

osoba je u Hrvatskoj preminulo od koronavirusa u 24 sata, a 413 je ukupno umrlih u našoj zemlji od početka pandemije
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti: U 20-ak je zemalja visok rizik od širenja zaraze
SREDNJA I ISTOČNA EUROPA OBARAJU REKORDE
Na istoku Europe ruše se neslavni rekordi po broju novozaraženih. Poljska je zabilježila 13.632 nova slučaja, rekordan broj u jednom danu, dok je vlada istovremeno najavila dodatne mjere. Vlasti su odlučile zatvoriti sve kafiće i restorane na dva tjedna te ograničiti javna okupljanja na pet osoba. Slovačka je također oborila rekord broja zaraženih te uvela djelomični lockdown i zatvorila većinu škola, a ljudima je rečeno da ostanu kod kuće, osim zbog kupovanja nužnih namirnica ili izleta u prirodu. I Rusija obara rekorde i bilježi 17.340 novozaraženih, od kojih je 5478 u Moskvi. U 24 sata umrlo je 283 ljudi, a sveukupan broj umrlih dosegnuo je 25.525. I Ukrajina bilježi novi rekord od 7517 zaraženih u jednom danu, a od početka listopada svakodnevno bilježi više od 5000 novih slučajeva. U BiH je potvrđeno još 1179 slučajeva zaraze, što je novi dnevni rekord. U Sloveniji je pak potvrđeno 1656 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nešto manje nego dan prije. H
Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

Najčitanije iz rubrike