Novosti
UKIDANJE KOMENTARA

Govor mržnje ne smije biti normalan dio svakodnevice
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Akciji kojom se željelo upozoriti na veliki društveni problem pridružio se i Glas Slavonije

Na dva sata su u petak, 23. listopada, između 11 i 13 sati, najutjecajniji hrvatski mediji, a među njima i Glas Slavonije, onemogućili objavljivanje komentara čitatelja ispod novinskih članaka na portalima i društvenim mrežama, u okviru akcije protiv govora mržnje. Akciju su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, a cilj je bio upozoriti na sve rašireniji govor mržnje u hrvatskom javnom prostoru i sve teže uvjete u kojima rade novinari, ali i drugi akteri u društvu koji su izloženi neargumentiranim napadima, prijetnjama i uvredama često anonimnih osoba na internetu.


Pozivu na akciju #zajednobezmrznje, uz Glas Slavonije, odazvali su se Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, 24sata, Večernji list, Novi list, Glas Istre, tjednik Novosti, Tportal i brojni drugim mediji, ali i medijski i komunikološki stručnjaci. Ističu kako im nije cilj ograničiti slobodu izražavanja, nego upozoriti na problem niske razine komunikacije i otvoriti raspravu o tome. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je uoči akcije naglasio kako je ona simbolički početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, naglasivši kako je taj problem izmaknuo kontroli te da se govor mržnje, koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio u stvarni svijet. Na kraju akcije kazao je da je iznimno zadovoljan odazivom hrvatskih medija. "Akcija je iznimno uspjela jer se odazvao veliki broj hrvatskih medija, a nadam se da će se idućim akcijama pridružiti i oni mediji koji se sada nisu odazvali", kazao je Zovko za Hinu.


Akciju je uspješnom ocijenila i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. "Iznimno je važno da svi zajedno sada razmislimo, raspravimo i dogovorimo se o načinu kako se boriti protiv govora mržnje", rekla je Maja Sever. Dodala je i kako je iznimno važno napraviti pomake prema zaustavljanju govora mržnje te da nije problem samo to što su novinari na udaru govora mržnje, nego razina vrijeđanja i prijetnji polako postaje normalna i uobičajena u javnom prostoru".
U nastavku akcije protiv govora mržnje #danemanovinara iz HND-a i SNH žele podsjetiti i zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara te pozivaju novinare i medije da pošalju link na neku od priča kako bi na njih podsjetili javnost.


I.Bošnjak/H
2

sata bila je isključena mogućnost komentiranja članaka
Zovko: Govor mržnje, koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio se u stvarni svijet