Osijek
TVRTKA LOBING PRODAJE ZGRADU MAKSIMOVIĆ

Bivšu zgradu Ugostiteljske škole kupuje mađarska banka
Objavljeno 24. listopada, 2020.

Kompleks nekadašnje zgrade Ugostiteljsko-turističke škole, zgradu Maksimović, na raskrižju Radićeve i Ulice Hrvatske Republike dobiva novog vlasnika. Iako još nije službeno, to bi trebala biti komercijalna banka čije je sjedište u Mađarskoj, već duže vremena posluje u Hrvatskoj i ima poslovnice u Osijeku. Ova bi zgrada treba postati njihova regionalna centrala.

Za idući je tjedan najavljeno održavanje sjednice Županijske skupštine, na kojoj je jedna od točaka predloženog dnevnog reda i ona o zahtjevu zagrebačke tvrtke Lobing o očitovanju Županije o pravu prvokupa. Budući je riječ o nekretnini evidentiranoj kao kulturno dobro, vlasnik je dužan prvo je ponuditi državi, odnosno lokalnoj upravi na čijem se području nekretnina nalazi. Inače, drugi je to put da se Županija odriče ove zgrade. ​Prvi se put to dogodilo početkom 2012. godine, tada je objavljeno kako je nakon četiri i pol godine te sedam neuspješnih natječaja Osječko-baranjska županija pronašla kupca za ovu zgradu. Kupila ju je, za iznos od 10,4 milijuna kuna (1,3 milijuna eura), tvrtka Lobing, tada sa sjedištem u Sesvetama, danas u Zagrebu. Riječ je tvrtki koja je tada bila u suvlasništvu osječke tvrtke Monte Mont. “Namjera nam je objekt bivše Ugoškole obnoviti prema postulatima restauratorsko-konzervatorske struke, a potom ćemo vidjeti što dalje", rekao je tada Vladimir Iličić, direktor Monte Monta.

Ova je tvrtka specijalizirana za obnovu objekata i zgrada spomeničke vrijednosti, pa se na njihovoj referentnoj listi nalaze obnove objekata poput Biskupskog dvora u Đakovu, osječke crkve svetog Mihovila i Arheološkog muzeja Osijek, pa i recentno - objekta Stare pekare.

U obnovu stare zgrade Ugoškole doista se vrlo brzo nakon kupoprodaje i krenulo - fasada s ulične strane i krov su obnovljeni i uz sufinaciranje iz programa Grada Osijeka. Tijekom posljednjih godina bilo je različitih ideja za njezinu novu namjenu, no od prvog trena ideja je bila isključivo poslovna, a ne stambena namjena. No i tada je, pomalo proročanski, Iličić ostavio otvorenu mogućnost da zgrada u cijelosti bude prodana. Što se, eto, nakon šest godina i obistinilo.

- Ipak sve se to odužilo, priče oko najmova je bilo kroz nekoliko varijanti, ali ništa se nije konkretiziralo. Stoga smo se odlučili za prodaju, rekao nam je jučer Iličić.

Kako je zgrada registrirana kao pojedinačno kulturno dobro, pravo na prvokup ima Županija, no iz materijala za predstojeću županijsku sjednicu iščitava se kako "ne postoji namjera za ostvarivanjem prava prvokupa predmetne nekretnine kao kulturnog dobra". Iz istog je štiva vidljiva i cijena - 1,8 milijuna eura.

Podsjetimo, zgrada Maksimović sagrađena je 1896. godine na uglu tadašnjeg Žitnog (Gajevog) trga, Kolodvorske (Radićeve ulice) i Desatičine (Ulice Hrvatske Republike). Ta je ugaona visokoprizemnica sagrađena prema projektu Vladimira Nikolića, te osječkog projektanta Wilhelma Carla Hofbauera kao nadzornika. U novom je dobu zgrada bila u funkciji odgoja i obrazovanja - svojevremeno je u njoj bila Osnovna škola “Milica Križan”, a od početka sedamdesetih prošloga stoljeća Ugostiljeljska škola, sve do presljenja te srednjoškolske ustanove u novi objekt na Zelenom polju početkom 2009. godine. ​Tada je bila u vlasništvu Osječko-baranjske županije.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike