Mozaik
EL GOUNA FESTIVAL U EGIPTU

Oko 60 naslova sa svih
glavnih filmskih festivala
Objavljeno 24. listopada, 2020.
U tri kategorije, dugometražni, dokumentarni i kratkometražni film, podijelit će se 14 nagrada

Unatoč pandemiji, zbog koje filmski festivali diljem svijeta redom prelaze na digitalni format, organizatori El Gouna Film Festivala odlučili su svoje četvrto izdanje, pod sloganom "Kultura snova", održati u fizičkom obliku. Tako će od 23. do 31. listopada u istoimenom egipatskom odmaralištu na obali Crvenog mora organizatori ugostiti međunarodne filmaše, stručnjake i predstavnike medija, održati bogat industrijski program ispunjen panelima, radionicama i predavanjima te prikazati niz filmova na otvorenim lokacijama i u kinodvoranama, uz sada već standardne epidemiološke mjere.

- Bilo nam je jako važno da se festival održi i unatoč svim preprekama i problemima s kojima smo se susreli. Željeli smo na konkretan način pružiti podršku arapskoj i svjetskoj filmskoj zajednici i naglasiti važnost kontinuiteta filmskih događaja, susreta i suradnje te pokazati da i pokraj svih teškoća život ide, i mora ići, dalje - izjavio je direktor Festivala, Intishal Al Timimi, naglasivši kako je lokacija s malom gustoćom naseljenosti i otvorenim pozornicama bila presudna u toj odluci.

U tri natjecateljske kategorije, dugometražni, dokumentarni i kratkometražni film, podijelit će se 14 nagrada, uključujući i novčane, veće od 200.000 dolara, a žirijem koji će odlučiti o pobjednicima predsjeda britanski filmaš Peter Webber, čiji su najpoznatiji filmovi "Djevojka s bisernom naušnicom" sa Scarlett Johansson i "Hannibal: Početak". U industrijskom dijelu festivala središnje mjesto zauzima CineGouna Platforma, inicijativa i stručni program za razvoj i podršku egipatskih i arapskih filmaša, koja će najbolje projekte nagraditi s ukupno lijepih 180.000 dolara.

Dobar dio filmskog programa, koji ove godine ima 60 naslova, 30% manje nego 2019., sastoji se od nagrađenih i najhvaljenijh filmova prikazanih na festivalima u Berlinu, Veneciji, San Sebastianu i Torontu. U natjecateljskom programu dugog metra ističu se talijanska drama "Mračne priče", dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na Berlinalu, poljska drama "Nikad više neće padati snijeg", poljski kandidat za Oscara 2021. u režiji Malgorzate Szumowske, australska vestern-drama "The Furnace", azerbajdžanska drama "Između umiranja", japanski ratni triler "Žena špijuna", srpski "Korisnici u režiji" Ivana Ikića te bosanski "Quo Vadis, Aida?" u režiji Jasmile Žbanić. Hrvatska kinematografija nema predstavnika u natjecateljskom programu.

Program Izvan konkurencije također nudi zanimljive i atraktivne naslove. Tu su danski kandidat za Oscara sljedeće godine "Druk (Another Round)" u režiji Thomasa Vinterberga s Madsom Mikkelsenom u ulozi karijere, hvaljena gruzijska drama i veliki pobjednik San Sebastiana Beginning, koji potpisuje Dea Kulumbegashvili, obiteljska drama "Falling" u režiji Vigga Mortensena, najnoviji film japanske autorice Naomi Kawase "Prave majke", zatim "Septet: Priča o Hong Kongu", hommage hongkonškoj kinematografiji kroz sedam kratkih priča koje potpisuju slavni hongkonški filmaši, među kojima su Johnnie To, Tsui Hark, Ann Hui i Ringo Lam, te "Otac" u režiji Srđana Golubovića, u kojem je Hrvatska jedan od koproducenata. Glavna zvijezda Festivala bit će francuska glumačka legenda Gerard Depardieu, koji će primiti Nagradu za karijeru.

iz Egipta: Stjepan HUNDIĆ
presudni
RIJETKA

NASELJENOST

I OTVORENE

POZORNICE
POSEBNE PROJEKCIJE
Dvije posebne projekcije donose dokumentarac “Hopper/Welles”, filmski zapis razgovora Dennisa Hoppera i Orsona Wellesa iz 1970. te “Mališan”, klasik Charlieja Chaplina, koji će biti prikazan uz pratnju simfonijskog orkestra, koji će uživo izvesti originalni soundtrack iz filma.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike