Mozaik
ORGANIZIRANO VJEŽBANJE U ŽUPANIJI

Sportska rekreacija je preduvjet dobrog zdravlja
Objavljeno 24. listopada, 2020.
Tjelesnim vježbanjem postiže se održavanje primjerene razine kondicije i snage

Starija životna dob dovodi do promjena sposobnosti. Smanjuje se snaga, izdržljivost, mišićna masa i gustoća kostiju te se povećava količina potkožnog masnog tkiva.

Te su promjene vidljive u svakodnevnim aktivnostima poput hodanja, penjanja stepenicama, nošenja stvari, ispunjavanja radnih zadataka, ustajanja iz kreveta i sa stolice. Česti razlozi otežanog kretanja stečene su ozljede lokomotornog sustava zbog padova i drugih ozljeda te prethodna i sadašnja neaktivnost. U tom su smislu gubitak mišićne jakosti i mišićne mase neke od najvidljivijih promjena u starijih osoba. Tjelesnim vježbanjem postiže se održavanje primjerene razine kondicije, snage, fleksibilnosti i izdržljivosti u svim životnim razdobljima, a pogotovo u poznim godinama.

Hodanjem do zdravlja
Vježbanje također prevenira ozljede i omogućuje kvalitetniji život te učinkovito obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na razini Osječko-baranjske županije postoje razne udruge, sportski klubovi i pojedinci koji se profesionalno i amaterski s puno entuzijazma bave sportskom rekreacijom osoba starije životne dobe. Svi su ni objedinjeni, koordinirani i organizirani u Športskoj zajednici Osječko-baranjske županije, Savezu sportske rekreacije "Sport za sve" te granskim i gradskim savezima, organizacijama, udrugama i klubovima. Stoga smo o trenutnom stanju sportske rekreacije osoba treće životne dobi u našoj županiji razgovarali s nekoliko odgovornih osoba koje stvaraju bolje i zdravije životno okružje. Primjerice, rekreativci iz Osijeka 2018. godine priključili su se nacionalnom programu "Živjeti zdravo", a aktivnost "Hodanjem do zdravlja" postigla je iznimne rezultate te u nacionalnim okvirima prednjači kao pozitivna, osječka inicijativa.

Zanimljivo, aktivnost "Hodanjem do zdravlja" postala je primjer dobre prakse i model kako optimalno i učinkovito hodanje kao rekreaciju predstaviti i približiti svim građanima u Hrvatskoj. Posebnost aktivnosti koje provode Ivan Matančić i dr. Nikola Kraljik aktivno je djelovanje u zajednici, informiranje i senzibiliziranje građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima tjelesne aktivnosti, osobito hodanja. Dokaz tomu je i 700 sugrađana koji su prošli kroz navedeni program.

- Osobito me veseli što smo zainteresirali populaciju starije životne dobi, a koja dijelom boluje od niza kroničnih bolesti, u koje aktivnost hodanja pod stručnim nadzorom i provođenjem djeluje izrazito pozitivno i blagotvorno - naglasio je dr. Kralik.

Kada bi se sve to pretvorilo u apsolutne brojke, ispada da su osječki rekreativci u dvije godine od početka programa prehodali više od 8000 km, a to bi slikovito značilo kako su prve godine, hodajući od Osijeka, stigli u Helsinki i natrag, a ove godine na vlastite noge od Osijeka do Osla i natrag. U Valpovštini sport i rekreacija imaju dugu, organiziranu i smislenu tradiciju. U Zajednici športskih udruga grada Belišća ističu da rekreacija osoba starije životne dobi ima veliko značenje za njihovu zajednicu. Izdvajaju Funkcionalni trening za žene i Gradsku kuglačku ligu. Na Funkcionalnom treningu vježba tridesetak žena, i to tri puta tjedno posljednjih pet godina. Svi treninzi su pod stručnim nadzorom te programirani tako da blagotvorno djeluju na zdravlje uz postupno povećanje snage, kondicije i drugih funkcionalnih sposobnosti. Uz to, na području grada Belišća svake godine Zajednica športskih udruga grada Belišća organizira Gradsku kuglačku ligu rekreativaca. U njoj se natječe 50-ak rekreativaca s područja Belišća i Valpova. Liga se odigrava na kuglani u Belišću svaki petak tijekom sezone, a preko tjedna na istom mjestu natjecatelji vrijedno treniraju.

Velik interes
- Prema našim saznanjima, na području grada Belišća postoji velik interes za sportsku rekreaciju osoba starije životne dobi, međutim, životne obveze i užurban način života, čak i osoba starije životne dobi, prepreka su za još više sporta i rekreacije. Smatram da sportsko-rekreativne aktivnosti u Belišću imaju još veći potencijal, ali da su nedovoljno zastupljene u svakodnevnom životu - kazao je tajnik ŽŠU-a Belišće Damir Horvat.

U susjednom Valpovu situacija je slična. Od organizirane rekreacije ističu cjeloživotnu predanost i golemi entuzijazam sedamdesetsedmogodišnje gospođe Anice Krog, koja od 2000. godine bez prekida vodi medicinsku gimnastiku za žene "Srebrne generacije". U Donjem Miholjcu stanovnici starije životne dobi na raspolaganju imaju zdravstveno-rekreativnu gimnastiku, pikado za muškarce i žene, stolni tenis i nordijsko hodanje. Prvenstvo grada Đakova u kuglanju za muškarce i žene organizira Udruga za šport i rekreaciju Đakovo. Osim toga, Đakovčani starije životne dobi na raspolaganju imaju razne turnire u šahu i pikadu te individualne i organizirane šetnje u prirodi. Sportska dvorana u Belom Manastiru gotovo svakodnevno je popunjena rekreativcima starije životne dobi. Oni se preko udruge "Skok" bave aktivnostima u okviru programa Bodyworkout, Hodanje, Opuštanje itd.Dvostruko osjetljiva društvena skupina invalidi su starije životne dobi. Oni potrebu za rekreacijom realiziraju preko udruge "Duga" Osijek, i to dva puta tjedno, kada imaju redovit oblik vježbanja u sekcijama, pikado, viseće kuglanje, pločkanje i rekreativno pješačenje u prirodi. Također, već dvadeset godina zaredom odlaze na sportsko-rekreativne susrete invalida starije životne dobi u Mostar, Crikvenicu, Svetvinčenat. Također tradicionalno, iz godine u godinu, s udrugama prijatelja umirovljenika iz Subotice i Tuzle organiziraju sportsko-rekreativne susrete u Osijeku. Naš osnovni cilj je razvijati sportsku rekreaciju osoba starije životne dobi i invalida tako da ta populacija održi i unaprijedi svoje fizičko i psihičko zdravlje, poručili su iz svestrane "Duge" Osijek.

Nova sezona
Za osječke rekreativce starije životne važno je istaknuti da GSSR "Sport za sve" Osijek u suorganizaciji s klubom za sport i rekreaciju "Shanti" s dolaskom jesenskih dana pokreće novu sezonu vježbanja prema programu ReCreare. Program je osmišljen u skladu s ključnom porukom Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva RH "Vježbanje je lijek!". Liječnici bi ga trebali propisivati, kineziolozi dozirati i provoditi, a pacijenti konzumirati. "Osnovni cilj programa je, u ovim neizvjesnim vremenima, potaknuti građane srednje i starije životne dobi (+50) da budu tjelesno aktivni, a radi održavanja funkcije imunosnog sustava i zdravlja općenito", istaknuo je kineziološki voditelj Alen Veselić. Kod njih se ReCreare provodi u dvorani, u vodi na Gradskim bazenima te na otvorenom, na osječkoj promenadi, kao nordijsko hodanje.

Na kraju svakako su neizostavna i mnogobrojna planinarska društva na području naše županije koja desetljećima njeguju uključivost starije populacije kroz planinarenje, izletništvo i putovanja.

Uglavnom, sadržaja je dovoljno, a jedino što treba jest da starija populacija tjelesnu aktivnost prihvati kao nužnu potrebu te odluči dane provoditi u umjerenom vježbanju i druženju. Time će obnoviti ili pak steći pozitivne navike i održavati dobru tjelesnu i mentalnu kondiciju za zdraviji i duži život.
Dario Majetić
Dr. Nikola Kraljik

Osobito me veseli što smo zainteresirali populaciju starije životne dobi, a koja dijelom boluje od niza kroničnih bolesti, u koje aktivnost hodanja pod stručnim nadzorom i provođenjem djeluje izrazito pozitivno i blagotvorno
Aktivno i smisleno korištenje vremena
Razvijene zemalje dob od 65 godina uzimaju kao referentnu vrijednost za stariju životnu dob, koju obilježavaju brojne promjene i u funkcioniranju organizma i u socijalno-ekonomskim odnosima. Znanost i tehnologija promijenili su uvjete života, a to potvrđuje i sve veći broj starijih osoba koje svoju vitalnost duguju boljim uvjetima života, ali i drukčijem shvaćanju starenja. Međutim, bolesti i opadanje adaptacijskih sposobnosti imaju najviši udjel u skraćenju ljudskog života. Brojni argumenti govore u prilog preuzimanju osobne odgovornosti i stavova o starenju koji pridonose kvaliteti života i dugovječnosti. Osobne odgovornosti su aktivno i smisleno korištenje vremena, pravilno tjelesno vježbanje, kvalitetna i odgovarajuau prehrana, pozitivan vlastiti identitet te odbacivanje loših navika i stresnih situacija.
Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike