Magazin
STELLA KYRIAKIDES POVJERENICA EK-a ZA ZDRAVLJE I SIGURNOST HRANE

Aplikacije će pomoći da prekinemo lance prijenosa zaraze
Objavljeno 24. listopada, 2020.

Kako bi se potpuno iskoristio potencijal aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje kojima je cilj prekinuti lanac zaraze koronavirusom i spasiti živote, Europska komisija je na poziv država članica EU-a uspostavila sustav na razini EU-a kojim se osigurava interoperabilnost - takozvani pristupnik. Nakon uspješne pilot-faze aplikacije je preuzelo oko 30 milijuna ljudi, što čini dvije trećine svih preuzetih aplikacija u EU-u.

Thierry Breton, povjerenik EK-a za jedinstveno tržište, izjavio je:

- Mnoge države članice pokrenule su aplikacije za dobrovoljno praćenje kontakata i upozoravanje, a Komisija je podržala sigurnu interakciju tih aplikacija. Slobodno kretanje sastavni je dio jedinstvenog tržišta - pristupnik to olakšava i pomoći će nam u spašavanju života.

U povodu toga oglasila se i povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides:

- Aplikacije za praćenje i upozoravanje na koronavirus mogu učinkovito dopuniti druge mjere kao što su pojačano testiranje i ručno praćenje kontakata. S obzirom na to da je broj zaraženih ponovno u porastu, aplikacije nam mogu pomoći da prekinemo lance prijenosa. Zahvaljujući prekograničnoj suradnji postaju sve učinkovitije. Početak rada sustava pristupnika važan je korak u našem radu te pozivam građane da se koriste takvim aplikacijama kako bi bolje zaštitili jedni druge.

Njemački savezni ministar zdravstva Jens Spahn također je naglasio važnost aplikacije:

- Posvuda u Europi stopa zaraženosti je u porastu. Nacionalne aplikacije za upozoravanje sada uistinu daju rezultate. Brže prekidanje svakog lanca zaraze zahvaljujući aplikaciji pomaže u obuzdavanju pandemije. Novom uslugom pristupnika povezujemo aplikacije diljem Europe. Osim toga, kontakti se mogu upozoriti i tijekom i nakon putovanja u inozemstvo.

Pristupnikom se također osigurava nesmetan prekogranični rad aplikacija:

- Korisnici će trebati instalirati samo jednu aplikaciju, a kada putuju u drugu europsku državu sudionicu, i dalje će imati koristi od praćenja kontakata i primanja upozorenja, bilo u svojoj matičnoj zemlji bilo u inozemstvu. Poslužitelj pristupnika minimizira količinu razmijenjenih podataka. Učinkovito će primati i prenositi nasumične identifikatore među nacionalnim aplikacijama. Pristupnik će obrađivati samo nasumične ključeve koje generiraju nacionalne aplikacije. Razmijenjene su informacije pseudonimizirane, šifrirane, svedene na najmanju moguću mjeru te se čuvaju samo onoliko dugo koliko je potrebno da se uđe u trag zarazama. Nije omogućena identifikacija pojedinačnih osoba ni praćenje položaja ili kretanja uređaja - navodi se u priopćenju EK-a. (EK/DJ)
Najčitanije iz rubrike