Novosti
POSMRTNO ODLIKOVAN

Luka Andrijanić srušio je prva dva aviona JNA u Vukovaru 1991.
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", general-pukovnik Mate Pađen uručio je u Vukovaru odlikovanje "Red Nikole Šubića Zrinskog" Jeli Andrijanić, majci poginulog branitelja Vukovara, bojnika Luke Andrijanića.

Dodjela je održana u vojarni 204. brigade Hrvatske vojske, a majka poginuloga Luke, koji je u Vukovaru 24. kolovoza 1991. godine srušio dva neprijateljska aviona, zahvalila je na posmrtno dodijeljenom odlikovanju naglasivši kako joj taj čin puno znači.

- Luka je iz JNA došao u prosincu 1990. godine i od tada je bio prilično šutljiv. Možda je u Batajnici čuo što nam se sprema, a od proljeća 1991. godine nam je govorio kako će otići u Vukovar. Molila sam ga da ne odlazi, međutim, iako je imao samo 19 godina, njegova je odluka bila čvrsta. Posljednji sam ga put vidjela 17. kolovoza 1991. godine, kada ga je stariji brat ponovno odvezao u Vukovar. Drago mi je što se borio za svoj narod. Dao je ono najvrjednije, svoj život, a mene od tada ubi tuga - rekla je Jela Andrijanić, dodajući kako su obitelji ostale uspomene i sjećanje na Lukinu dobrotu.

General-pukovnik Mate Pađen izjavio je prilikom uručenja odlikovanja kako je Lukin čin rušenja prva dva zrakoplova, a nakon dva dana još dva, u Vukovaru imao iznimno veliko značenje tijekom borbe protiv mnogo nadmoćnijeg protivnika.

- U takvim uvjetima oboriti dva zrakoplova je nešto posebno važno jer daje moral i pojačava snagu braniteljima, pokazujući kako se mogu braniti i izdržati napade. To je junačko djelo - naveo je.

Luka je rođen 1971. godine u mjestu Velika Brusnica kraj Bosanskog Broda, a u Hrvatskoj je pristupio 4. bojni 3. gardijske brigade u obrani Vukovara. Prethodno je odslužio JNA kao jedan od najboljih vojnika sa znanjem vrhunskog protuzrakoplovca. Suborci ga opisuju kao dragog mladića i domoljuba, čije je obaranje neprijateljskih aviona zauvijek upisano u povijest obrane grada. Upravo 24. kolovoza 1991. godine hrvatski branitelji drže danom kada je počeo rat za Vukovar i Hrvatsku jer se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu, a Vukovar je napadnut sa zemlje, iz zraka i s Dunava.

Luka Andrijanić poginuo je 20. rujna 1991. godine, tri dana prije 20. rođendana, prilikom miniranja terena. D. Korpoš
Čin rušenja neprijateljskih zrakoplova u uvjetima obrane od mnogo nadmoćnijeg protivnika junačko je djelo
Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata