Regija
PODIŽU STOPU RECIKLIRANJA OTPADA

Univerzal dobio dva komunalna vozila
Objavljeno 23. listopada, 2020.
ĐAKOVO - U Reciklažnom dvorištu u četvrtak je obavljena predaja dvaju komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada KOMVO 2 U, čime je osnažen vozni park komunalca Univerzala. Dva su to suvremeno opremljena kamiona čiji je projekt nabave vrijedan 1,67 milijuna, a vrijednost vozila je 1.540.000 kuna. Sufinancirana su s 85 posto sredstava iz Kohezijskog fonda EU-a. Direktor Univerzala Stjepan Ripić rekao je da će to pridonijeti povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i smanjenju udjela biorazgradivog otpada u miješanom otpadu. Time provedba Univerzalova projekta KOMVO 2 U izravno pozitivno utječe na razvoj sustava gospodarenja komunalnim otpadom, motivirajući korisnike na smanjenje produkcije miješanog otpada koji završava na odlagalištu Vitika.

- Građanima će susreti s novim vozilima ilustriranim prigodnim porukama o postupanju s otpadom biti poticaj na promjenu stava o zaštiti okoliša i životnog prostora i bolji pristup prema odvojenom prikupljanju otpada. Najviše ponovno iskoristivog otpada dobit će se u kućanstvima izdvajanjem biootpada iz zelene posude u kojoj on zauzima najmanje trećinu volumena - rekao je Ripić.

Specijalno komunalno vozilo s dogradnjom volumena 16 kubika vrijedno je milijun kuna plus PDV, a specijalno komunalno vozilo s dogradnjom volumena 7,5 kubika i mini-kranom 536.000 kuna plus PDV. O tehničkim karakteristikama u ime proizvođača i dobavljača, tvrtke Tehnix, govorio je Željko Horvat.

Gradonačelnik Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo da je ovo još jedan korak u povećanju komunalnog standarda, kao i nastavak ulaganja u infrastrukturu oko zbrinjavanja otpada.

- Nema ljepše priče nego kada EU novcem financiramo opremu proizvedenu u RH i krug je u cijelosti zatvoren - rekao je najavivši završetak gradnje Reciklažnog dvorišta Vitika do kraja 2020. S.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike