Osijek
HAKIRANJE I POKUŠAJI PRIJEVARE

Osječke poduzetnice na meti cyber-kriminalaca
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Cyber-kriminalci ukrali "lik i djelo" Sanji Račić, Martini Karalić hakirali poslovni profil na Instagramu s 10.000 pratitelja

Napredna je tehnologija olakšala čovjeku život u mnogočemu, ali ga je učinila i dostupnijim, odnosno ranjivijim na prijevare. Razvojem tehnologija i interneta prevaranti su sve sofisticiraniji, kao i njihov naum da prijevarom dođu do tuđeg novca i druge imovine. Najnovije žrtve beskrupuloznih cyber-kriminalaca poznate su osječke poduzetnice Sanja Račić i Martina Karalić.



Lažna web-stranica

Prva se bavi izradom unikatnog nakita pod brendom Allunga, koji prodaje ili u neposrednom kontaktu s prijateljima, znancima i kupcima (koji je kontaktiraju telefonom i preko FB-a) ili pak na sajmovima, no nikada, što je važno za nastavak priče, preko web-stranice jednostavno zato što nema niti je ikada imala web-stranicu.


Sve dok se tog posla nije prihvatio nepoznati cyber-kriminalac, besramno prisvojivši Sanjin "lik i djelo". Ta je prijevara otkrivena u srijedu, 21. listopada, posve slučajno, nakon što je naš kolega novinar, u želji da komad Sanjina jedinstvenog nakita, koji mnogi opisuju kao čarobnu igru perli, daruje supruzi za godišnjicu braka, na internetu naišao na stranicu koja Allunga nakit nudi po diskontnoj cijeni.


- Kako prodajem isključivo preko društvenih mreža i na sajmovima, isprva sam mislila da se kolega zabunio, međutim, uvjeravao me je da na internetu uistinu postoji stranica "Allunga - velika rasprodaja nakita". S obzirom na to da prodavača nakita ima jako puno, i dalje sam mislila da me zamijenio s nekim. Tek kada sam nakon nekog vremena otišla provjeriti o čemu je riječ, shvatila sam da je u pravu. Imala sam što vidjeti, na toj lažnoj stranici, osim fotografija moga nakita, koji se nudio na sniženju, bile su i fotografije mene i mojih prijatelja, koji mi puno pomažu tako da se svaki put kada im prodam ili darujem nakit oni s njim fotografiraju i dijele te fotografije na društvenim mrežama - kazuje nam Sanja Račić.


Dodaje kako ju je najviše sablaznilo to što nepoznati prevarant nije prezao ni pred tim da iskoristi fotografije njezinih prijatelja i njihove priče. Konkretno, osječki pjevač Igor Delač na jednom se sajmu, oduševljen Sandrinim nakitom, fotografirao s ogrlicom i to objavio na društvenim mrežama. Nepoznati prevarant iskoristio je tu priču kao reklamu kojom je na prijevaru želio privući kupce.


- Netko se zaista potrudio, ni ja nigdje nemam takav skup svojih fotografija na jednom mjestu. Osim toga, kada sam počela raditi nakit prije dvije godine, o tome je objavljeno dosta novinskih tekstova. Prevarant je iskoristio i te tekstove kako bi povećao šanse da nekoga uvuče u prijevaru. Cijene nakita koje je stavio su nebulozne, istaknuta je stara cijena od 500 kuna, da bi ih on kao sada prodavao na sniženju za 80 kuna. Dakle, ja prodajem bižuteriju i ni jedan komad ne stoji više od 250 kuna, pa je već to ljudima mogao biti znak da nešto nije u redu - zaključila je razočarano Sanja, dodavši kako je sa svime upoznata i policija, no više od toga zbog istrage ne smije reći.

Druga recentna žrtva cyber-kriminalaca vlasnica je Laboratorija za prirodnu kozmetiku Boolab Martina Karalić. Njoj su pak hakirali profil na Instagramu koji joj je osnovna platforma za poslovanje i reklamiranje jedinstvenih kozmetičkih proizvoda.


- Sve je krenulo nakon što sam nedavno Instagramu poslala upit vezano uz moje poslovanje, da bi sutradan dobila poruku u kojoj se nalazila poveznica na koju sam kliknula misleći da se u njoj nalazi odgovor na moje pitanje, međutim to je bila poveznica koju je stavila osoba koja je kasnije hakirala moj profil. Inače ne otvaram poveznice nepoznatog podrijetla i sadržaja, no ova se činila vjerodostojnom. Nakon što sam ju otvorila, dobila sam poruku da mi je promijenjena šifra profila na Instagramu, a nedugo zatim i e-mail u kojemu je pisalo da je netko s drugog uređaja pokušao pristupiti mom profilu. Nakon toga profil mi je ugašen - govori Karalić i pojašnjava o čemu se zapravo radi.
Ukraden identitet

- Ubrzo mi se javila osoba koja je navodno kupila moj profil od prevaranta koji ga je hakirao, s porukom da će ga prodati nekome drugome ako ga ne otkupim ja. Riječ je zapravo o trgovini profilima, jer je vrlo teško skupiti 10 tisuća pratitelja, meni su za to trebale tri godine, a kada netko kupi takav profil, odmah ima dovoljan broj pratitelja da započne neki svoj biznis - pojašnjava Martina te otkriva da je osjećaj kada ti netko ukrade identitet uistinu užasan.

I ne manje važno, kako posluje gotovo isključivo preko Instagrama, to je i velik udar na njezino poslovanje. U međuvremenu je otvorila novi profil i vrlo brzo privukla 5,5 tisuća pratitelja, no to je ipak upola manja brojka od one koju je imala prije hakerske krađe.


Ivan Alilović
CYBER-KRIMINAL
Cyber-kriminal trenutačno je jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji, koja je po svojoj strukturi raznolika koliko i opasna. U doba kada se internet nezaustavljivo širi i postaje sredstvo kojim se kontrolira sve - od sigurnosne opreme, kućanskih uređaja, prometa do bankovnih računa i kartica, gotovo nema zločina koji se ne može počiniti online. Stoga se stavlja velik naglasak na prevenciju i informiranje korisnika interneta kako bi učinili sve da ne postanu žrtve online kriminalaca.
Najčitanije iz rubrike