Kultura
PREMIJERNO 22. I 23. LISTOPADA U ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU

Predstava "Skupa" plesne umjetnice Petre Hrašćanec
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Nova plesna predstava Skupa umjetnice Petra Hrašćanec bit će premijerno izvedena u četvrtak i petak, 22. i 23. listopada, u Zagrebačkom plesnom centru te potom 24. listopada na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Gorizii u Italiji. Zbog velikog interesa, ali i ograničenog broja ulaznica, predstava će dodatno biti izvedena u petak, 23. listopada u 18 sati. Predstavu izvode: Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Lara Frgačić, Tessa Ljubić, Ariana Prpić, Una Štalcar Furač i Tea Maršanić (zamjena).


Projekt predstavlja šest mladih plesačica koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni. Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema - biti zajedno - te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO, pojašnjava Petra Hrašćanec.


Spomenuti je rad odabran u sklopu natječaja međunarodne mreže Pan-Adria za koprodukciju u suvremenom plesu, te će tako biti premijerno predstavljen na spomenutom prvom izdanju festivala Visavì u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Gorizia (IT) i Novom Goricom (SLO) u Gorici.


Koreografiju, u suradnji sa izvođačicama, potpisuje Petra Hrašćanec, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin. Svjetlo oblikuje Marino Frankola, autor vizuala Danijel Žeželj, a producentica Tena Bošnjaković.
Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Kao izvođačica, osim u autorskim djelima, djeluje kao vanjska članica norveške WEE COMPANY koreografa Francesca Scavette. Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji sa nizom domaćih institucija (Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar). Na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu vodi kolegij suvremena plesna tehnika. N.Vek.
Možda ste propustili...

VALENTINA RADOŠ O IVANU KOŽARIĆU

Ingeniozno osebujan, neponovljiv umjetnik

26. SEZONA VINKOVAČKE GLAZBENE SCENE

Y&Y duo oduševio vinkovačku publiku