Mozaik
PROGRAM 18. ZAGREB FILM FESTIVALA

Najbolja ostvarenja sa svih strana svijeta
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Zbog važećih epidemioloških mjera održava se u ponešto smanjenom obujmu, na četiri lokacije u Zagrebu i online

Bliži se mjesec studeni, a s njime i tjedan rezerviran za najuzbudljiviju zagrebačku filmsku avanturu. Osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 8. do 15. studenoga u Kinu SC-a, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, MSU-u i online. Ulazak u društvo "punoljetnih" ZFF će proslaviti uz filmske projekcije te publici u Zagrebu i nizu hrvatskih gradova u kojima gostuje program ZFF-a putuje predstaviti presjek najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta.



Neobična romansa

Glavni natjecateljski program, kao i dosad, uključuje izbor međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova nadolazećih autora te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje ZFF sustavno prati od njihovih početaka.


U glavnom programu 18. ZFF-a gledamo srpski film "Oaza", čiji scenarij i režiju potpisuje Ivan Ikić, jedan od trenutačno najzanimljivijih nadolazećih autora regionalne filmske scene. Film je svjetsku premijeru imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label). "Oaza" je neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, a ujedno i bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje osnovne želje i potrebe. Njezini junaci, štićenici doma, Marija, Dragana i Robert, upleću se u ljubavni trokut, a niz dramatičnih događaja koji slijedi narušava krhki balans koji nameću stroga pravila institucije. Ivan Ikić, koji je zapažen već po debitantskom filmu "Barbari" (2014.), nagrađenom u Karlovim Varima, naslovne je uloge povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica, Marijani Novakov, Valentinu Zenuniju i Tijani Marković, a u ostalim ulogama gledamo Gorana Bogdana i Marušu Majer.


Iako će se ovogodišnje festivalsko izdanje zbog važećih epidemioloških mjera održati u ponešto smanjenom obujmu, broj sjajnih novih filmova ZFF-u poznatih autora neće se smanjiti, pa tako u natjecateljskom programu Ponovno s nama gledamo čak deset ostvarenja svjetski renomiranih redatelja, među ostalima, Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.
56 kratkih vinjeta

"Novi poredak" ("New Order") distopijski je triler meksičkog redatelja Michela Franca ("Nakon Lucije", ZFF 2013.) nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom. U svom dosad najpolitičnijem i najprovokativnijem ostvarenju Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, upozoravajući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka.


Uz vulkanski intro i morsko finale na ZFF stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi prikazani na ZFF-u ("Vulkan" 2011., "Vrapci" 2015.). "Jeka" ("Echo") mozaik je sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson u slijedu poetičnih kompozicija islandske zime.


"Velika slova" ("Uppercase Print") novo je ostvarenje Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a ("Najsretnija djevojka na svijetu", ZFF 2009., posebno priznanje; "Svi u našoj obitelji", ZFF 2012., Zlatna kolica; "Bravo!", ZFF 2016.) i jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice. Film se temelji na istoimenoj kazališnoj predstavi autorice Gianine Cărbunariu, a u njemu Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je mastodontska obavještajna mašinerija tajnih službi umalo atrofirala pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.
Osim natjecateljskih programa ZFF donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima, a paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu.
Tanja Kvorka
HRVATSKI FILMOVI TE FILMOVI IZ OKRUŽENJA
Unutar hrvatske i regionalne kinematografije u programu 18. izdanja Festivala bit će prikazan srpski film Srdana Golubovića, “Otac” s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, te po mnogočemu pionirski u pristupu, dugometražni prvijenac autora Ivana Ikića, “Oaza”. U Hrvatskoj je to apsolutni pobjednik Pule, “Tereza 37” scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije, dok je u BiH to novi film Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”, kao i debitantski film Nermina Hamzagića, nominiran za nagradu Europske filmske akademije.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa