Regija
SPAJANJE NA REGIONALNI VODOVOD

Kvalitetna voda stiže u Račinovce i Đuriće
Objavljeno 22. listopada, 2020.
Planirani rok za završetak radova je godinu dana, ovisit će o osiguranim sredstvima, ali i o epidemiološkoj situaciji
ĐURIĆI/RAČINOVCI

Do kraja sljedeće godine, ako sve bude išlo prema planu, sva naselja u Cvelferiji konačno bi trebala imati kvalitetnu pitku vodu iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima.

Time će u cijelosti biti riješen kronični problem stanovnika toga područja na istoku županjske Posavine koji muku muče s lošom kvalitetom i zdravstvenom ispravnošću vode, nerijetko i s povećanim vrijednostima arsena.

Đurićani i Račinovčani, kao i stanovnici susjedne općine Vrbanja, godinama se žale i negoduju poručujući da ne žele biti građani drugog reda, kojima je u 21. stoljeću i pitka voda luksuz, no dogodine bi ona konačno trebala poteći i njihovim slavinama.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) u srijedu su izvijestili da kreće izgradnja dionice regionalnog vodovoda vodosprema/crpna stanica (VS/CS) Drenovci – Gunja/istok – Đurići. Rezultat je to, pojašnjavaju, ugovora koji je direktor VVK-a Ivan Rimac potpisao u Osijeku 5. lipnja s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Investicija je vrijedna 4,4 milijuna kuna, radove s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a ostatak sredstava osigurat će partneri na projektu.

Predviđena je izgradnja vodoopskrbnih cjevovoda u dužini od 8580 metara i proširenje distribucijskog područja vodoopskrbnog sustava VVK-a na naselja Đurići i Račinovci.

Rimac je izrazio zadovoljstvo nastavkom radova na izgradnji regionalnog vodovoda u Cvelferiji, jer ondje još uvijek nije riješena opskrba svih naselja vodom iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima.

- Drago mi je da kreće realizacija ovog projekta i omogućavanje poboljšanja kvalitete vodne usluge u ova dva naselja koja će po završetku radova dobiti kvalitetnu pitku vodu iz regionalnog vodovoda - ističe i dodaje da će se izgradnjom ovog cjevovoda i priključaka trajno riješiti pitanje vodoopskrbe naselja Đurići i Račinovci kvalitetnom vodom, uz povoljan režim tlakova u svim uvjetima potrošnje. Radove izvodi zajednica ponuditelja Vodoprivreda Vinkovci, AMM Vinkovci i Izgradnja-VVK, dok je nadzor nad radovima povjeren tvrtki Sedra Consulting Zagreb. Planirani rok za završetak radova je godinu dana. U VVK-u napominju da, osim o osiguranim sredstvima, završetak radova ovisiti i o epidemiološkoj situaciji prouzročenoj koronavirusom. Preostala sela u sastavu općine Drenovci – Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Drenovci već godinama imaju vodu iz regionalnog vodovoda.

Općinski načelnik Jakša Šestić podsjeća da su još u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine tražili da se Đurići i Račinovci po hitnom postupku spoje na vodoopskrbni sustav istočne Slavonije i dobiju kvalitetnu pitku vodu kao i ostatak županije. No tada su bili drugi prioriteti, bilo je nužno riješiti Gunju i rečeno im je da će se njihov zahtjev rješavati u idućem razdoblju.

A sada su se, na zadovoljstvo mještana, konačno stvorili uvjeti za početak radova i u tim selima.

Marija Lešić Omerović
RJEŠAVA SE VODOOPSKRBA I U OPĆINI VRBANJA
Direktor VVK-a Ivan Rimac početkom lipnja potpisao je i ugovor za nastavak izgradnje cjevovoda Drenovci - Soljani ukupne dužine 7.474,16 metara vrijedan 11.205.459,02 kune (bez PDV-a). Taj cjevovod nadovezuje se na temeljni transportni cjevovod VS/CS Drenovci - Drenovci, a rješava vodoopskrbu naselja Soljani, Vrbanja i Strošinci. Radove izvodi zajednica ponuditelja: Izgradnja-VVK Vinkovci, AMM Vinkovci i Vodoprivreda Vinkovci. Radove sufinanciraju Hrvatske vode s 80 posto te Općina Vrbanja i Vukovarsko-srijemska županija sa po 10 posto.
vrijednost
INVESTICIJA

TEŠKA 4,4

MILIJUNA KUNA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUTKOVIĆ I TRAMIŠAK OBIŠLI GRADILIŠTA

Na cestogradnji domaće tvrtke i građevni materijal

2

PRVI MEDIA IN TIME FESTIVAL

Mediji i novinari sve su učestalije pod terorom tužbi

3

OBILJEŽENA 10. GODIŠNJICA - “IN MEMORIAM MIROSLAV TUNJIĆ”

Izabrano sedam promotora nenasilja