Osijek
DR. VET. MED. VESNA VINCENC SPASOVSKI IZ OSJEČKOG ZOO VRTA:

Trudimo se životinje liječiti što duže, nisam za to da ih se odmah eutanazira
Objavljeno 22. listopada, 2020.

Zbog činjenice da je prolazeći kroz agoniju odgrizla trećinu vlastitog stopala, vijest o eutanaziji lavice iz osječkog zoološkog vrta malo je koga ostavila ravnodušnim.

Podsjetimo, da nešto s nesretnom 14-godišnjom životinjom nije u redu prvi su primijetili timaritelji nakon što je početkom rujna lavica počela odbijati hranu. Naknadnim pregledom ustanovljeni su početni simptomi paradentoze te je tom prilikom ordinirana terapija antibioticima koja je donijela tek kratkotrajno poboljšanje. Nakon što se stanje lavice pogoršalo, donesena je odluka da se napravi detaljnija dijagnostika koja je zahtijevala stavljanje životinje pod anesteziju.

Kako stoji u veterinarskom izvješću o povijesti bolesti, koje potpisuju ovlaštena veterinarka, dr. vet. med. Vesna Vincenc Spasovski, i upravitelj Zoološkog vrta Osijek, dipl. ing. Denis Vedlin, zahvat je učinjen 16. rujna, no već idućeg dana prilikom vizite primijećeno je da lavica ima problema s upotrebom stražnje desne noge, što je prema veterinarskom izvješću bila posljedica anestezije i reverzibilne kljenuti ishijadičnog živca. To je kod lavice posljedično izazvalo autodestruktivni proces u kojemu je sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge te je - s obzirom na to da takvi procesi zahtijevaju amputaciju zahvaćene noge, uzrokuju trajni invaliditet te visoki rizik ulaska u sepsu u postoperativnoj fazi - 17. listopada donesena odluka o eutanaziji.

Kako je od prvog pregleda pod anestezijom do odluke o eutanaziji prošlo mjesec dana, tijekom kojih se lavica patila do te mjere da si je odgrizla dio stopala, dio javnosti zapitao se nisu li joj muke, ako joj već nije bilo spasa, mogle biti okončane ranije. Doktorica veterine Vesna Vincenc Spasovski, s kojom smo razgovarali u srijedu, takve špekulacije odbacuje.

- Za početak, ono što se pisalo u nekim medijima da lavovi u zoološkim vrtovima žive do 30 godina nije točno.
To su vrlo rijetki, zapravo ekstremni slučajevi. Mi smo u osječkom zoološkom vrtu imali ženku jaguara koja je bila najstarija na svijetu i doživjela je 32 godine, ali to je jedan takav slučaj zabilježen u svijetu. Lavovi u zoološkim vrtovima imaju maksimalan životni vijek do 20 godina, a u prirodi od 14 do 16 godina. Što se pak liječenja tiče, mi se trudimo da životinje budu liječene što je duže moguće, jer osobno nisam za to da ih se odmah eutanazira, volim životinji dati šansu kroz nekakvu terapiju, dokle god ona jede i ima redovnu probavu. Kod starijih i divljih životinja nekada je zahtjevno postići da pojedu tu terapiju, svi ti lijekovi nose određene mirise koji životinje izbjegavaju i tu timaritelji moraju biti prilično uporni - ističe dr. vet. med. Vesna Vincenc Spasovski.

Dodaje kako smatra da bi timaritelji koji rade u zoološkim vrtovima morali biti adekvatne struke kako bi mogli razumjeti procese liječenja. "Hoće li to biti veterinarski tehničar ili poljoprivredni tehničar - smjer stočarstvo, manje-više je svejedno, ali nekakva primjerena razina obrazovanja za to radno mjesto trebala bi postojati", dodaje Vincenc Spasovski.

Prema njezinu sudu, životinje u osječkom zoološkom vrtu imaju bolje uvjete za život s manje stresa nego u ostalim zoološkim vrtovima, a dodaje i da bi trenutno usamljeni lav uskoro mogao dobiti novo žensko društvo, a onda, tko zna, možda i potomstvo.

- Razmišljamo o nabavi nove lavice. Unutar zooloških vrtova lavovi se ne kupuju nego razmjenjuju ako postoji adekvatna nastamba, što ova naša jest. Ženku nije problem dobiti. Dapače, zoološkim vrtovima koji imaju velike čopore u interesu je smanjiti ih, jer se lavice tuku međusobno te nastaje problem ozljeda, tako da vjerujem da neće biti problem nabaviti novu lavicu - zaključuje Vesna Vincenc Spasovski.

Ivan Alilović
Trenutno usamljeni lav uskoro bi mogao dobiti i novo žensko društvo jer se razmišlja o nabavi nove lavice
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike