Osijek
OGORČENI RODITELJI UPOZORAVAJU NA VELIKI PROBLEM:

Jasličari iz “Maka” preko noći ostali bez odgojiteljica, Grad i dalje ne zapošljava
Objavljeno 22. listopada, 2020.

Kasandra Šincek u srijedu je, umjesto da ode na radno mjesto, otvorila godišnji odmor jer joj je situacija koja je čekala njezino dijete u jaslicima gradskog vrtića "Mak" bila - neprihvatljiva. Mlađa je jaslička skupina u "Maku" u kratkom roku ostala bez dviju odgojiteljica, što je dovelo do toga da samo jedna osoba cijelo prijepodne brine o dvjema skupinama djece u dobi od 13 mjeseci do tri godine!

Sažetak je to mučne priče kroz koju se roditelji jasličara iz "Maka" probijaju posljednjih tjedan dana, od kada su obaviješteni da odgojiteljici koja je od prvog dana s njihovom djecom u skupini nije produžen ugovor na određeno vrijeme te da je njezina prijava za posao preko regularnog natječaja Dječjeg vrtića Osijek odbijena iz birokratskih razloga.

"Da je hrvatski pedagoški sustav sve samo ne pedagoški, nema potrebe dodatno naglašavati, a mnoštvo nelogičnosti ovaj put osjetili su na svojoj koži i oni najmlađi, djeca u dobi od 13 do 20 mjeseci te njihovi roditelji iz dječjeg vrtića ‘Mak‘. Nakon nepuna dva mjeseca boravka u mlađoj jasličkoj skupini i konačnog prihvaćanja odgojiteljica te jedni drugih, najmlađi su jasličari ostali bez odgojiteljice koja je bila zaposlena na samo 60 dana, a koja je iz novog natječaja isključena jer je previdjela dostaviti jednu potvrdu. Kako su roditelji neslužbeno doznali, nije ovo prvi slučaj da je netko od zaposlenih zaboravio priložiti potvrdu na natječaju, ali zašto se baš odgajateljicu S. B. nije jednako tako upozorilo na nedostavljanje jedne potvrde, ne znaju", navodi se u dopisu koji su javnosti uputili roditelji jasličara iz "Maka".

Kasandra Šincek ističe kako je prvotno "rješenje" za nadomještanje odgojiteljice kojoj je prestao radni odnos bio da s čitavom skupinom jasličara do daljnjeg radi samo druga odgojiteljica iz odgojiteljskog para od 8 do 14 sati, a onda da se djeca miješaju s djecom iz drugih skupina u koje će biti raspoređeni. Što je, naglašava, u aktualnim epidemiološkim uvjetima već svima bilo neprihvatljivo kao ponašanje protivno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemiologa. Posebice njoj koja je, s obzirom na to da je u sedmom mjesecu trudnoće, u rizičnoj skupini.

No, ni tu nije kraj priče. Situacija je postala još gora. Druga odgojiteljica koja je trebala preuzeti brigu o mališanima od 8 do 14 sati otvorila je bolovanje!

"U toj groznoj situaciji, do kraja radnog dana u utorak, i zadnjeg radnog dana odgojiteljice kojoj je istekao ugovor o radu, nitko nas nije obavijestio o tome gdje možemo sutradan ostaviti svoju djecu i tko će ih preuzeti. Slanjem e-mailova, zvanjem voditeljice Dječjeg vrtića ‘Mak‘ i samoinicijativnim ispitivanjem, roditelji dobivaju odgovor tek navečer da će u srijedu djeca biti pomiješana sa starijom jasličkom skupinom, a po povratku druge odgojiteljice s bolovanja da će i dalje dvije skupine biti pomiješane. Ako su roditelji prisiljeni nositi maske čak i u dvorištu vrtića, ako donedavno djeca nisu smjela imati tzv. tješilice za uspavljivanje zbog opasnosti od širenja koronavirusa, ako sjede na golim podovima jer su im oduzeti tepisi zbog situacije s koronavirusom, kako se sada odjednom smiju spajati grupe? Uz to, zašto se smije kršiti i Hrvatski pedagoški standard u pogledu maksimalnog broja djece po skupinama?", pitaju se roditelji u dopisu svim osječkim medijima.

Kažu, odgovore na navedena pitanja potražili su u upravi Dječjeg vrtića Osijek i Gradu Osijeku, koji je osnivač ove ustanove. No, do jučer, u trenutku pisanja ovoga teksta, nisu dobili odgovor. Na ista vrata pokucali smo i mi, ali rezultat je bio isti. Gradski vrtići i gradsko vodstvo ne daju odgovor na pitanje zašto se u situaciji, kada je očito da je zapošljavanje dodatnih odgojitelja nužno, što zbog pandemije, što zbog drastičnog povećanja broja djece, ipak ne posegne za tim logičnim rješenjem. I.Solar
 
U jutarnjim satima o dvjema jasličkim skupinama brine jedna odgojiteljica, a kasnije se miješaju sa starijima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike