Osijek
OBNAVLJA SE KROVIŠTE EVANGELIČKE CRKVE

Krovu će biti vraćen izvorni izgled i na njemu će se naći Zsolnayeve ukrasne kugle
Objavljeno 22. listopada, 2020.

Evangelička crkvena općina Osijek poduzela je hitne radove na krovištu svoje crkve u Ulici Lorenza Jägera 7. Kako nam je rekao dr. sc. Samir Vrabec, član prezbiterija Evangeličke Crkve u Osijeku, obnovu su novčano poduprli Ministarstvo kulture i Grad Osijek, a radovi su dobili suglasnost Konzervatorskog odjela u Osijeku.

- Još smo 2018. godine tražili odobrenje konzervatora, koji su nam izdali svoje uvjete koji se tiču obnove, s obzirom na činjenicu da su naša crkva i zgrada župnog dvora zaštićena kulturna dobra, kao i cijela Jägerova ulica, koja čini zaštićenu kulturnu cjelinu. Kako nismo imali dovoljno novca za konzervatorsku studiju, poslali smo zahtjev za novčanu potporu Ministarstvu kulture, no u tome nismo uspjeli. Bilo nam je potrebno od 100.000 do 120.000 kuna kako bismo dobili samo papire nužne za obnovu. Budući da je krov naše crkve u izrazito kritičnom stanju, naročito s južne strane, bili smo prisiljeni na njegovu hitnu sanaciju, što su konzervatori odobrili. Za hitnu sanaciju krova Ministarstvo kulture nam je kroz svoje projekte zaštite kulturnih dobara odobrilo 100.000 kuna. S obzirom na to da to ni približno nije bilo dostatno za sanaciju krovišta, imali smo sreće što smo naišli na razumijevanje gradskih otaca, koji su nas odlučili poduprijeti s 299.000 kuna. To bi uz još nešto novca trebalo biti dovoljno za zatvaranje financijske konstrukcije. Radove smo počeli prije dva tjedna - rekao nam je Vrabec.

Dodao je kako je Evangelička crkvena općina zahvaljujući dobroj suradnji s Konzervatorskim odjelom i nadzornikom gradnje, proučavanjem starih razglednica, fotografija i izvornih nacrta uspjela rekonstruirati prvotni izgled tako da će krov dobiti tzv. dekorativni friz sljemena krova kakav je bio prije poslijeratne obnove iz 1992. Vrabec nas je podsjetio da je evangelička crkva 1991. dobila izravan pogodak granate s južne strane, a hitna obnova koja je obavljena nije mogla slijediti pravila konzevatorske struke s obzirom na okolnosti. Originalni su nacrti gradnje ove crkve u vlasništvu obitelji arhitekta Ivana Domesa. Novost je i da će se na krovu crkve naći osam ukrasnih kugli izrađenih u tvornici Zsolnay.

Evangelička crkva u Jägerovoj ulici bila je gotova početkom 1908., a iste je godine i posvećena. D. Celing
Krov dobiti tzv. dekorativni friz sljemena krova kakav je bio prije poslijeratne obnove iz 1992. godine
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike