Kultura
U PRIPREMI OSNIVANJE NAGRADE "MILKO KELEMEN"

Nagrađivanje mladih glazbenika moglo bi početi na Kelemenov 100. rođendan
Objavljeno 22. listopada, 2020.
SLATINA



Premda je nakon deset dana iznimnih glazbenih događaja u Slatini završen 26. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, moglo bi se reći da je točku na "i" toga uglednog festivala stavio sastanak koji su u gradskoj upravi održali glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, predsjednik Festivalskog odbora Antonio Brzica, gradonačelnik Denis Ostrošić te direktor Slatinskog informativnog centra i član Festivalskog odbora Robert Turkalj. Svi su oni nazočili svečanosti zatvaranja festivala i dobro im je poznata njegova organizacija i festivalski program, ali i značenje te manifestacije za grad Slatinu, za hrvatsku glazbu i cjelokupnu hrvatski kulturu.       


Festival Dani Milka Kelemena, Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Slatina jednako cijene Kelemena, skladatelja svjetskog ugleda, svaka od tih institucija sa svoga gledišta i na svoj način. Festival organizira izvedbe djela Milka Kelemena i drugih autora suvremene i klasične glazbe te različite kulturno-umjetničke događaje, Hrvatsko društvo skladatelja nositelj je Kelemenovih autorskih prava i budući organizator dodjele Nagrade "Milko Kelemen", a Grad Slatina organizator je festivala posvećenog svome počasnom građaninu, utemeljitelju Zagrebačkog biennala. Zbog svega se toga interesi tih institucija i preklapaju pa su njihovi predstavnici razgovarali o budućim zajedničkim aktivnostima.


Ovogodišnji festival Dani Milka Kelemena ocijenjen je i više nego uspješnim s obzirom na situaciju s koronavirusom, a neizmjernim uspjehom smatra se činjenica da je festival uopće održan u vrijeme kada se u cijelom svijetu ograničava koncertna djelatnost, a brojni se takvi događaji otkazuju. Tajnik Hrvatskog društva skladatelja posebno je naglasio obvezu HDS-a da ustanovi Nagradu "Milko Kelemen" za mlade skladatelje, čime se u budućnosti otvara prostor za proširenje aktivnosti oko Kelemenove baštine, kao i za suradnju HDS-a i Grada Slatine. Prema njegovim riječima, bilo bi primjereno simbolično povezati stoti rođendan Milka Kelemena (2024. godine) s početkom toga dugoročnog procesa, pa bi se nagrada od tada trebala dodjeljivati trajno.


– To bi nam dalo dovoljno vremena da sve organiziramo kako spada jer se radi o složenom dugoročnom projektu, s obzirom na to da želimo da to bude nešto relevantno u svjetskom smislu. Projekt sa sobom donosi i određene troškove, a zahtjevan je i u organizacijskom smislu, jer važnost je svakog natjecanja u ugledu i relevantnosti ljudi koji sjede u žiriju. Stoga je bitno dobiti eminentne ljude iz cijeloga svijeta, naravno da je njih teško dobiti i organizirati, a sve to ima i svoju cijenu – rekao je Šaban.


Institut nagrade zasigurno će biti od velikog značenja jednako za Grad Slatinu, festival DMK i Hrvatsko društvo skladatelja, kojemu je statutarna obveza promovirati hrvatsku glazbu i hrvatske skladatelje. Daljnja konkretna suradnja planira se već na proljeće u sklopu jubilarnog, 60. muzičkog biennala Zagreb, koji će se održati u travnju sljedeće godine.
Budući da je glavni tajnik HDS-a prvi puta u Slatini, uvjerio se u ljepotu i potencijale grada kao motivaciju posjetiteljima DMK te je obišao je Glazbenu školu Milka Kelemena i Zavičajni muzej Slatina, gdje je razgledao izložbu fotografija „Kelemenov pozdrav svijetu“, a impresionirala ga je i kolekcija glazbenih instrumenata u Kelemenovoj spomen-sobi koje je poznati skladatelj donio sa svojih putovanja svijetom.


Petar Žarković
Institut Nagrade „Milko Kelemen“ bit će od velikog značenja za Grad Slatinu, za festival DMK, kao i za HDS
Mogućnosti festivala
Na sastanku u Slatini spomenuta je mogućnost da se na festival DMK pokuša dovesti zainteresirana publika iz Zagreba ili iz drugih hrvatskih gradova, ili čak iz inozemstva, a mogu se organizirati i dodatni sadržaji poput znanstvenih skupova o Kelemenu ili suvremenoj glazbi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike