Novosti
SPORAZUM O RAZMJENI INFORMACIJA O PUTNICIMA

Novi korak prema ukidanju viza za putovanja u SAD
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Hrvatska je u utorak napravila još jedan korak prema ukidanju viza za putovanje hrvatskih građana u Sjedinjene Države potpisivanjem sporazuma o suradnji sa SAD-om o razmjeni informacija o putnicima, istaknuli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst. Potpisivanje memoranduma "veliki je korak u postizanju ukidanja viza", istaknuo je američki veleposlanik. "Korak po korak Hrvatska je učinila sve što treba da se kvalificira" za program ukidanja viza, rekao je Kohorst i dodao da za zaključenje tog procesa "ima još stvari koje treba učiniti".

Dokument su na dvije lokacije, u Zagrebu i u Washingtonu, potpisali potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović i visoki dužnosnik američke Uprave za carinu i zaštitu granica Pete Flores. Potpisivanjem je "položena pravna podloga za razmjenu podataka o putnicima u svrhu detektiranja i istraživanja i drugih radnji vezanih uz suzbijanje terorizma i drugih teških kaznenih djela transnacionalnog karaktera", objasnio je hrvatski ministar.

Kohorst je istaknuo kako Hrvatska i SAD ostvaruju puno partnerstvo i suradnju te da su hrvatska Vlada i njezina ministarstva uložila velik trud da bi se vize ukinule "Iz dana u dan dovršavamo sve tehničke stvari potrebne za ukidanje viza za hrvatske građane", rekao je Božinović.

Kohorst je u ponedjeljak izjavio da Hrvatska "službeno ima ispod tri posto odbijenih viza“, potvrdivši da je ispunila taj ključni uvjet za ulazak u bezvizni režim putovanja u SAD. Dodao je da se vize vjerojatno neće ukinuti prije 31. prosinca, ali da za to "neće trebati dugo" vrijeme. Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Božinović je u utorak komentirao i najavu slovenske vlade da će na granicu s Hrvatskom zbog migranata uputiti veći broj vojnika s policijskim ovlastima rekavši da to ne smatra "porukom". Istaknuo je da Hrvatska sa svojim policijskim snagama održavati može sigurnost na granicama. H
Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

Iz dana u dan dovršavamo sve tehničke stvari potrebne za ukidanje viza za hrvatske građane
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana