Novosti
EGSO ZAPOČINJE NOVI MANDAT

Hibridni sastanci uz ograničen kontakt
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Glavna uloga Europskog gospodarskog i socijalnog vijeća je savjetovati zakonodavce Europske unije - Komisiju, Parlament i Vijeće - o nacrtima zakonodavstva i politikama preko svojih šest stručnih skupina i jednog savjetodavnog povjerenstva, koji obuhvaćaju širok raspon područja politika i pokrivaju od socijalnih, gospodarskih i poljoprivrednih do ekoloških i prometnih pitanja. U skladu s ugovorima EU-a, svakih pet godina imenuje se 329 članova i članica EGSO-a. U ovom mjesecu oni započinju svoje novo mandatno razdoblje od 2020. do 2025. i imat će čak 137 novih članica i članova. Njih pak imenuje Vijeće na temelju prijedloga država članica, a u idućih pet godina bit će glas organiziranog civilnog društva u EU-u.

U ovom je sastavu novih članova više od 40 posto, pa će oni, uz članove kojima je obnovljen mandat, donijeti nove poglede, ideje i energiju. Udio žena u novom sastavu je 33 posto, što je porast u odnosu prema 27,3 posto u prošlom sastavu. Zemlje s najvećim brojem članica bit će Estonija s 85,71 posto, te Češka i Hrvatska sa 66,67 posto. Najmlađa članica ima 27 godina, a najstariji član, koji predsjeda plenarnom sjednicom na kojoj će se birati novo vodstvo EGSO-a, ima 76 godina.

U EGSO-u su iz Hrvatske Marija Hanževački (NHS), Violeta Jelić (HOK), Davor Majetić (HUP), Svjetlana Marijon (Udruga "Zamisli"), Dragica Martinović Džamonja (HGK), Anica Milićević-Pezelj (SSSH), Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ), Danko Relić (Udruga narodnog zdravlja "Andrija Štampar") i Vilim Ribić (Matica hrvatskih sindikata).

Predviđeno je da se svih 329 prvi put sastanu 27. listopada u Bruxellesu. Dan poslije izabrat će novog predsjednika ili predsjednicu i dvoje potpredsjednika. Funkcija predsjednika rotirajuća je i na njoj se izmjenjuju članovi i članice triju skupina EGSO-a (skupina poslodavaca, skupina radnika i skupina "Raznolikost Europe").

S obzirom na to da stope zaraze koronavirusom i dalje rastu diljem Europe, svoj će mandat EGSO otpočeti uz ograničenja socijalnih kontakata, a i hibridni sastanci u Bruxellesu su i dalje pravilo. T.Prusina