Novosti
SMANJIVANJE SOCIJALNIH NEJEDNAKOSTI

Mjere za ranjive članove društva moraju biti ciljane
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Osiguravanje podrške najranjivijim članovima našeg društva nije trošak, nego ulaganje u suzbijanje siromaštva i nejednakosti, no takve mjere moraju biti ciljane. Zaključak je to online rasprave o utjecaju epidemije koronavirusa na socijalna prava građana koju je pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Lora Vidović upozorila je kako su socijalne usluge u brojnim područjima nedostupne, izdvajanja za socijalne naknade ne odgovaraju na stvarne potrebe, a djelatnici u sustavu su preopterećeni. Na to upozorava u godišnjim izvješćima Hrvatskom saboru i daje preporuke čiji je cilj odgovoriti na ove probleme. Upravo u smjeru tih preporuka ide i priprema novog Zakona o socijalnoj skrbi, a državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa najavila je kako će se njime mijenjati iznosi i obuhvat socijalnih naknada, povećati dostupnost trenutačnih socijalnih usluga, ali i kreirati nove, što se posebno odnosi na područja pogođena siromaštvom.

Dr. sc. Olja Družić Ljubotina s Pravnog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako bi štednja na najranjivijima bila pogreška i da je posljednji put dovela do još većeg socijalnog jaza i nejednakosti. Kako je istaknula, ulaganjem u najranjivije, s druge strane, država dugoročno smanjuje izdavanja jer prevenira još veću materijalnu i socijalnu deprivaciju.

Kao primjer dobre prakse Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske navela je kako su mnoge zemlje uvele tzv. koronadodatak za starije, odnosno jednokratni godišnji iznos koji im može pomoći osigurati maske, dezinfekcijska sredstva i slično. Sunčica Brnardić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske navela je kako se tijekom epidemije tržište rada dodatno polariziralo na one koji imaju sigurnost ugovora na neodređeno vrijeme i one koji rade na određeno, što su najčešće mladi i žene. Zato SSSH zagovara izmjene Zakona o radu koje bi omogućile smanjenje udjela rada na određeno i poticale sindikalno udruživanje radnika, kako bi se uspješnije mogli izboriti za svoja prava.

Branka Bakšić Mitić iz inicijative Ljudi za ljude, koja pruža podršku građanima bez osnovnih životnih uvjeta u ruralnim područjima, upozorila je kako sustav mora biti otporan na krize, i zaključila kako u takvim trenucima pomoć onima kojima je ona najpotrebnija često ne dolazi. I.Bošnjak
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti