Novosti
OKUPLJANJA U VRIJEME EPIDEMIJE

Na oglas za četiri koronaredara javilo im se 20 osoba
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Đakovačka Mima oglasila je potrebu za koronaredarima, ali očekuju da im neće trebati jer se svadbe uglavnom otkazuju

Zadaća koronaredara trebala bi biti nadzor provođenja epidemioloških mjera, a predviđeno je da jedan redar nadzire 50 osoba na okupljanjima u zatvorenom prostoru.

Ponajviše bi njihov posao obuhvaćao nadzor svadbi, međutim Mićo Vrgoč iz tvrtke Mima, vlasnika dvorane za svadbe u Đakovu, kaže kako mu se čini da ta mjera neće ni zaživjeti u svatovskim salama jer se svadbena veselja zbog pogoršanja epidemiološke situacije uvelike otkazuju. "Otkazani su svatovi u listopadu, a očekujemo da će tako biti i u studenom. Jer, ne smije se plesati, dopušten je samo prvi ples mladenaca s roditeljima i kumovima, i to je to", kaže Vrgoč. Tvrtka Mima je preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje proteklih dana oglasila potrebu za četiri koronaredara. "Javili su nam se brojni na oglas, bar njih 20", kaže Vrgoč. Dodaje kako se za koronaredare javljaju i muškarci i žene, a u slučaju Mime radni je to angažman na osam sati tjedno.

Ova mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je posljednjih dana pooštrio uvjete okupljanja, pogotovo u ugostiteljskim objektima, naišla je na burne reakcije, pa i nejasnoće što je to uopće koronaredar. Osoba je to čija je zadaća provoditi epidemiološke mjere, upoznati sve sudionike s mjerama prevencije te kontrolirati pridržavaju li se gosti mjera. "Koronaredar treba provjeravati nose li svi gosti masku i nose li ju ispravno. Maska se nosi pri ulazu u prostor te od stola do toaleta, a skida sjedanjem za stol gdje se konzumira hrana i piće. Redar pazi i na poštovanje razmaka", kaže Vrgoč. Provjeru temperature na ulazu u salu, dodaje, obavljaju zaposlenici Mime, kao i popis gostiju i njihove podatke koji je, dodaje Vrgoč, ionako potrebno pribaviti ranije.

Za koronaredara ne treba posebna stručna sprema, može ga obavljati bilo koja osoba koju za to odredi, educira i opremi organizator okupljanja ili vlasnik ugostiteljskog objekta. Vrgoč kaže kako je Mima tražila od HZZ-a uvjet godina radnog iskustva, no da to nije prihvaćeno u oglas. "Te bi osobe trebale proći neki tečaj, imati nekakve službene oznake da su koronaredari, no sve se radi ad hoc, uz nedorečenosti", dodaje Vrgoč.

Prema preporukama HZJZ-a okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati jednog koronaredara na svakih 50 okupljenih. Prema HZJZ-u, obveza angažiranja i plaćanja redara na vlasnicima je ugostiteljskih objekata koji se bave organizacijom većih događaja kao što su svadbe, krizme i slično, naravno ako je na određenom događaju predviđeno više od 50 sudionika. Na upit o naknadi za angažman redara, Vrgoč kaže kako država nije odredila njezinu visinu. "Odredit će se prema Zakonu o radu, ovisno u kojem vremenu rade. No čisto sumnjam da će to s redarima zaživjeti. Sada su najveći svatovi 150, 160, u vrh glave 180 osoba, a i zimi je manje svadbi. Kako se razvija situacija, tko se bude i odlučio za svatove u tim uvjetima, bit će to vjerojatno svatovi do 50 osoba koje će organizirati u hotelu", predviđa Vrgoč.

Suzana Župan
“To mogu biti konobari, osobe koje rade na ulazu”
“Mi smo imali situacija da je nešto propisano za ugostiteljske objekte, pa vlasnici ugostiteljskih objekata kažu: ‘Mi ne možemo osigurati da se to održava.’ Sad je njima dan prijedlog da to budu koronaredari. A to mogu biti ili konobari, osobe koje rade na ulazu. U ovom trenutku smo mi to predvidjeli za ugostiteljske objekte, ali to ne znači da to neće biti primijenjeno i šire”, kazao je ovih dana o koronaredarima ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Mićo Vrgoč

tvrtka Mima

Otkazani su svatovi u listopadu, a očekujemo da će tako biti i u studenom. Jer, ne smije se plesati, dopušten je samo prvi ples mladenaca s roditeljima i kumovima, i to je to.