Regija
NIJE KASNO, POPIS NIJE KONAČAN

Gradovi i općine mogu slati projekte
Objavljeno 20. listopada, 2020.
VINKOVCI - Na 15. koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije najviše je bilo riječi o temama vezanim uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, za koji je osigurano za pet slavonskih županija ukupno 2,5 milijardi eura ili 18,75 milijardi kuna. Župan Božo Galić rekao je kako valja ustrajati na provedbi projekata koji su od strateške važnosti za županiju, a to su, među ostalima, oni vezani uz poljoprivredu i šumarstvo.

Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije najistočnije županije, podsjetio je na sve što je prijavila Vukovarsko-srijemska županija od početka tog projekta i detaljnije govorio o najznačajnijima. Dosad je više od dvije milijarde kuna ugovorenih projekata i po tome je Vukovarsko-srijemska županija druga, odmah nakon Osječko-baranjske.

- Za deset nedavno odobrenih projekata potpisani su ugovori za izradu projektne dokumentacije u vrijednosti od 13 milijuna kuna. Nedavno je usvojen prošireni sporazum koji obuhvaća ukupno 12 projekata u ukupnoj vrijednosti od 4,8 milijardi kuna. Naša je županija poslala prijedlog za 130 projekata, od kojih je 30 posebno značajno za cijelu županiju, ali to nije konačan popis, općine i gradovi još se mogu javiti sa svojim prijedlozima - rekao je Ilija Cota.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić pojasnio je što za županiju znače državne de minimis potpore ili potpore male vrijednosti, do 20.000 eura.

- To znači da će županija biti akter lokalne razvojne strategije potpore male vrijednosti prema onim gospodarstvima za koja držimo da imaju pravo na takve potpore, a sve u skladu s propisima EU-a i intencijom tržišne utakmice. Ako želimo potporom pomoći gospodarstvima ili pojedincu, ona se mora definirati programom, mora ju prihvatiti Županijska skupština, odobriti mjerodavno ministarstvo i tada mi smijemo, hajdemo tako reći, rušiti tržišnu utakmicu, a to je samo znak da ćemo ona gospodarstva koja odaberemo za postizanje nekih ciljeva u poljoprivredi moći nagraditi iz postojećih izvora financiranja – rekao je Matić.

Igor Banovac, pročelnik Službe za poslove unutarnje revizije, govorio je o pripremama za što lakše povlačenje prijavljenih troškova za korištenje nepovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za borbu protiv posljedica pandemije COVID-19 i upozorio kako valja čuvati račune za povrat novca. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike