Ekonomija
ŽUPANIJSKA PODUZEĆA: VIŠE NOVIH TVRTKI - ALI I DALJE OVISIMO O VELIKIMA

Nakon razdoblja stabilnosti 2020. je godina donijela brojne izazove
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Tvrtke sa sjedištem na području OBŽ-a premašile granicu ukupnih prihoda od 28 mlrd. kn

I ovogodišnja dodjela Zlatnih kuna najuspješnijim tvrtkama u 2019. godini još jednom je pokazala kako je osječko-baranjsko gospodarstvo zapravo ovisno o poslovnim rezultatima svojih velikih tvrtki.

Od ukupno 5170 aktivnih tvrtki, takvih je samo 20-ak. Uz još 70 do 90 srednje velikih tvrtki. Svako odstupanje od planiranih poslovnih rezultata, bilo ono izazvano internim ili vanjskim događanjima, osjeti se.

Ako se pogledaju ukupni rezultati prošle godine, tvrtke čije je sjedište na području najveće slavonske županije, ponovno su premašile granicu ukupnih prihoda od 28 milijardi kuna. To je čarobna prihodovna granica iz vremena prije gospodarske krize iz 2008. godine, a prvi put premašena je tek u 2018. godini. Ponavljanje tog rezultata u prošloj godini svakako daje dozu stabilnosti, no dok je te 2018. godine pozitivan rezultat bio milijardu kuna, sada se prepolovio - prošla godina završena je s 500 milijuna kuna višom prihodovnom od rashodovne strane.

Zoran Kovačević, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Osijek, koja dodjeljuje Zlatne kune, precizno je secirao ove rezultate.

- Prošla je godine bila obećavajuća, ali svi smo ostali iznenađeni kod završnih računa i onoga što je utjecalo na konačni rezultat. Prvih pet tvrtki ostvarilo je zajednički gubitak veći od 500 milijuna, a to vuku iz prethodnih godina, dakle prošla je godina bila godina "čišćenja" i konsolidacije tog rezultata, a što nas je povuklo s milijardu kuna pozitive koju smo imali, na 500 milijuna. To je ono direktno što se može procijeniti - naglasio je Kovačević.

Sljedeći segment je izvoz.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije izvozno je orijentirano i uvijek je pri vrhu (kao i gotovo sve slavonske županije), u izvoznim rezultatima po županijama. I prošla godina nije bila iznimka, izvoz je bio u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi kuna, uz dvije milijarde kuna ostvarenog suficita. Ali...

- Vanjsko okruženje ipak je uvjetovalo smanjenje poslovnih aktivnosti i smanjenje u konačnici financijskog rezultata. Prošle smo godine imali određene oscilacije koje su bile vezane uz eksterne probleme, a to su trgovinski rat između Kine i SAD-a te kao drugi Brexit. Izdaleka se činilo da je to nešto što nas direktno ne pogađa, međutim, domaće tvrtke u segmentu automobilske industrije, strojogradnje, pa i papirne industrije, bile su izravno pogođene i došlo je do oscilacija. Ukupno gledajući, izvoznici su poslovali pozitivno, ostvaren je suficit od dvije milijarde kuna, ali ukupni rezultat je, u odnosu na 2018. godinu, manji za 500 milijuna kuna izvoznih aktivnosti.

Ulaganja
I po pitanju ulaganja u dugotrajnu imovinu, prošla je godina bila stagnirajuća godina. Kovačević će ponovno posegnuti za 2018. godinom kao komparativnom godinom, podsjetivši kako je to bila jedna od najlošijih godina u vezi s tim pitanjem. Prošlogodišnje investiranje osječko-baranjskih tvrtki u dugotrajnu imovinu na razini je od oko milijardu kuna, a što predstavlja kontinuitet ulaganja, ipak je i dalje nezadovoljavajuće. Naposljetku, u ove dvije promatrane godine dogodio se porast broja novootvorenih tvrtki.

- Generalno gledajući, u zadnje dvije godine imamo porast broja novoosnovanih tvrtki. One su u sferi mikropoduzeća, preživjele su na tržištu, prikazale su porez na dobit te da funkcioniraju. Dosta njih vezano je uz zapošljavanje, dakle, povukle su određeni broj zaposlenih, i to je ono što ohrabruje. No, nijedna od njih nije se etablirala da bi bila u segmentu (pr)ocjenjivanja uspjeha. Zbog toga je moj zaključak da i dalje ovisimo o velikima tvrtkama od kojih doslovce sve moraju biti u dobroj kondiciji. U protivnom imamo problem s konačnim rezultatom - rekao je naš sugovornik.

A više nego i jedne godine ranije, ova je dodjela Zlatne kune bila u potpunoj sjeni ovogodišnjih događanja u gospodarstvu, jasno kreiranih pandemijom bolesti COVID-19.

Razvoj
Tako je Kovačević podsjetio kako se nagrade tradicionalno dodjeljuju u lipnju, ali ove godine, zbog poznatih razloga, predaja završnih računa s kraja ožujka odgođena je na kraj lipnja i dodjela se mogla održati tek sada. ​Osvrnuo se i na projekcije za ovu godinu.

- Ukupno, neće to biti dobra godina. Godina koju nazivamo”’godinom preživljavanja” sigurno ne može biti ta u kojoj vrednujemo razvojne rezultate. Naravno da i u takvoj situaciji imamo sustave koji su tradicionalno dovoljno jaki i izvozno orijentirani, i oni će zabilježiti pozitivne poslovne rezultate. No, sigurno da u nominaciji, kao što smo imali u 2019. godini, neće biti ni približno toliko tvrtki. Uz to, ono što je još bitno, a od čega smo strahovali, jesu podaci likvidnosti realnog sektora i opasnost aktiviranja spirale insolventnosti. Ovdje imamo za sada još uvijek vrlo dobre rezultate, s obzirom na to da krivulja još uvijek klizi prema dolje - rezimira zaključno Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek.

Dario Kuštro
Prvih pet tvrtki ostvarile su zajednički gubitak veći od 500 milijuna, a to vuku iz prethodnih godina
PLOD “LOŠE” TURISTIČKE SEZONE
Zoran Kovačević osvrnuo se i na stanje na tržištu rada. “Mjere Vlade RH dale su rezultate, i ovdje imamo vrlo male oscilacije, gotovo je identičan broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče nezaposlenih ovdje je oko 2000 nezaposlenih više, a plod su jedne “loše” turističke sezone. I ono što je bio zadnji pokazatelj, a za koji imamo najsvježije podatke, jest i onaj koji je održavao strah od gašenje tvrtki. Od ožujka do kolovoza vidljivo je da je bilo više ugašenih nego novootvorenih tvrtki, ali rujan i otvaranje tržišta doveli su do toga da ponovno ulazimo u pozitivu, ali ona neće biti ni približno tolika kao što je bila prethodnih godina”, rekao je Kovačević.
Najčitanije iz rubrike