Osijek
RASPISAN TEHNIČKI NATJEČAJ ZA NOVI VRTIĆ U TENJI

Niknut će moderna zgrada
za 120 vrtićaraca i jasličara
Objavljeno 21. listopada, 2020.

U prvom je tjednu listopada Grad Osijek raspisao natječaj za izradu tehničke dokumentacije za gradnju zgrade dječjeg vrtića u Tenji. Riječ je o prvom koraku k ostvarenju obećanja da će Grad na području ovoga mjesnog odbora infrastrukturno popratiti trend doseljavanja mladih obitelji i rast nataliteta.

Novi će se vrtić graditi u Osječkoj ulici, na do sada praznoj čestici L-oblika u središtu mjesnog odbora, te bi trebao imati prostor dovoljan za četiri jasličke i šest vrtićkih skupina, što bi trebalo dugoročno zadovoljiti potrebe Tenjana. Naime, trenutno je u postojećem gradskom vrtiću u Tenji četrdesetak mališana raspoređenih u dvije skupine, no kako je riječ o objektu koji ni izdaleka ne pokriva potrebe tenjskih mališana, Grad Osijek u ovom MO-u s 280 tisuća kuna godišnje dodatno sufinancira i redovite vrtićke programe tenjske djece u lokalnom privatnom vrtiću "Regoč".

"Osnovni je cilj projekta izrada sve potrebne projektne i druge dokumentacije za gradnju dječjeg vrtića kapaciteta 120 djece vrtićke i jasličke dobi, na čestici površine 5715 četvornih metara, uz primjenu državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. Također, zgradu treba projektirati u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, te na način da je njezina gradnja i uporaba održiva, ekonomski i financijski isplativa, energetski učinkovita i ekološki osviještena", kažu iz Grada Osijeka.

Riječ je o modernoj zgradi, svijetloj i prostranoj, koja se proteže na površini od oko 1300 četvornih metara, te ima dovoljno soba za čak deset skupina. Svaka je jedinica od one sljedeće vizualno odvojena drugom bojom, a sve ih s unutarnje strane povezuje hodnik koji izlazi u veliko predvorje, a iz kojeg se prelazi u dvorane za rekreaciju, zbornice i prostorije za tehničko osoblje. S vanjske su strane sve jedinice za boravak djece po skupinama povezane velikim dvorištem ispunjenim igralima nanizanima na način da odgovaraju dobnoj skupini djece ispred čije se sobe nalaze. Također, po dvije sobe/skupine u prostoru prema dvorištu dijele natkriveni atriji s umivaonicima za pranje ruku prije ulaska iz dvorišta u vrtić te vrata za izravan ulazak u sanitarne čvorove. Dodatno, svaka soba ima svoj sanitarni čvor sa po dva umivaonika, dva WC-a i jedan tuš koji odgojiteljice mogu nadzirati kroz staklene panel. Ispred prostorija u kojima su jasličari nalazi se i pretprostor za prihvat djece, s umivaonikom i prostorom za kolica. Tu je i modularna dvorana koja se može prema potrebi pregrađivati. Valja napomenuti i kako je ovaj novi objekt u sklopu Dječjeg vrtića Osijek racionalno projektiran i dobro je pozicioniran u smjeru energetske učinkovitosti. Tako sve sobe prema dvorišnoj strani umjesto klasičnih zidova imaju od poda do stropa staklene stijene. Vrtić je i u cijelosti klimatiziran, a ima u većem dijelu i podno grijanje.

Ivana Solar
SLIKA I PRILIKA VRTIĆA U VIŠNJEVCU
S obzirom na to da se u izradi pojektne dokumentacije traži da novi tenjski vrtić bude svojevrsna preslika lani otvorenoga, novosagrađenog vrtića u Višnjevcu, pretpostavka je da će i vrijednost investicije biti na istoj razini. Stoga spomenimo kako je novi višnjevački vrtić stajao 10 milijuna kuna, te da je projekt s 1,5 milijuna sufinanciralo Ministarstvo demografije.
Najčitanije iz rubrike