Osijek
SOCIJALNA UKLJUČENOST

O 140 starijih osoba skrbi se dvadeset žena
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Pomoć u kući kroz spremanje ili odlazak u nabavku je također dobrodošla, ali najviše mi znači topla ljudska riječ i prisutnost osobe kojoj se mogu obratiti za pomoć, jer živim sama - tako će osamdesetogodišnja Ivana Kulešević iz Vardarca vrednovati važnost projekta "Važna si - zaposli se i pomozi". Ona je jedna od ukupno 140 žena starije životne dobi o kojima skrbe, odnosno pomažu im u kućnim poslovima 20 za ovu prigodu angažiranih žena.

"Kršćanska humanitarna udruga "Putevi milosti" (Osijek) provodi projekt "Važan si - zaposli se i pomozi" koji za cilj ima smanjenje nezaposlenosti ženskih osoba nepovoljnog statusa na tržištu rada te povećanje mogućnosti za njihovo kasnije zapošljavanje kao i poticanje socijalne uključenosti osoba starije životne dobi u Osječko-baranjskoj županiji", izvjestit će Krešo Žarković. Danas je naime održana uvodna konferencija ovog projekta koji je ugovoren u okviru Poziva Zaželi- program zapošljavanja žena - faza II. Projekt se realizira od lipnja ove do lipnja iduće godine.

Ana Pejić iz Livane jedna je od zaposlenih žena koja skrbi za sedam korisnika. Kaže kako ih obilazi dva do tri puta tjedno u trajanju do tri sata, pomaže u kućnim poslovima, no i ona potvrđuje kao je korisnicima najvažniji socijalni kontakt.
"Bez obzira što smo u urbanoj sredini, a naše korisnice skrbe o osobama s područja Osijeka, njegovih prigradskih naselja te Općina Čepin i Bilje, i ovdje ima osoba koje su same u svojim domaćinstvima i kojima je potrebna pripomoć u svakodnevnom životu. Mnoge žene su nam se javila da su, primjerice bile na operaciji, pa da zato trebaju pomoć", pojašnjava Žarković.
Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Osijek i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda uz stopostotnu bespovratnu potporu u iznosu od 1,8 milijuna kuna. D.Kuštro

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike