Novosti
MOGUĆE SMANJENJE BROJA BLOKIRANIH

Ilak: Rekord u broju zaprimljenih obavijesti o priljevu na račun građana
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Savjetnica Uprave Financijske agencije Vinka Ilak izjavila je da je Fina u ponedjeljak zabilježila rekordan broj zaprimljenih obavijesti o priljevu na račun građana, ustvrdivši da bi to moglo značiti da je povećan broj deblokiranih građana.


Odgovarajući na pitanje novinara ima li podatak koliko je u ponedjeljak preko Fine "pušteno" novih ovršnih prijedloga, Ilak je odgovorila da iz razloga koje ocjenjuje optimističnima još uvijek nisu "pušteni" novi prijedlozi. "Naime, mi smo jutros u 10 sati imali povijesni rekord, odnosno najveći broj ikada zaprimljenih obavijesti o priljevu na račun građana. U podne je povijesni rekord premašen za dvostruko, dok je u 14 sati povijesni rekord premašen za 300 posto u smislu dnevnog priljeva. I još do kraja dana nećemo biti gotovi", izjavila je Ilak u ponedjeljak na konferenciji za medije u Vladi u povodu isteka zastoja s postupanjem u ovršnim postupcima, kojoj su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Ilak je pojasnila kako to znači da na bankovnim računima građana ima dovoljno sredstava. "Mi smo jako optimistični jer bi to moglo značiti da bi mogao biti povećan broj deblokiranih građana", istaknula je Ilak, no i napomenula da će se to vidjeti tek u utorak, kada završe sve obrade. Tako bi možda moglo doći do pada broja blokiranih u odnosu prema ožujku, no to prvenstveno ovisi o tome koliko građani imaju novca na računima.


Ilak je izvijestila i da je u Fini novih ovrha, zaprimljenih od 18. travnja do petka, 16. listopada, 217 tisuća.


Dodatno, kod javnih bilježnika zaprimljeno je još oko 180 tisuća prijedloga, a prema prijedlogu Ministarstva pravosuđa i uprave, naplata javnobilježničkih prijedloga provodit će se u tri faze - 19. listopada, 20. studenoga i 20. siječnja. Naime, u prvoj fazi dostavljat će se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja, u drugoj fazi rješenja koja su zaprimljena do 31. kolovoza i u posljednjoj, trećoj, fazi rješenja donesena po prijedlozima zaprimljenima zaključno s 18. listopada.


Glede tih oko 180 tisuća prijedloga, Ilak je pojasnila da javni bilježnici tek započinju s donošenjem rješenja o ovrsi, a u praksi obično oko 85 posto tih rješenja postane pravomoćno, a prije no što postane pravomoćno i ovršeno ne može ni doći u Financijsku agenciju. Tako, od tih 85 posto u Fini očekuju da će im do kraja ove godine na provedbu pristići oko trećina ovrha.


Ilak je pojasnila i da javnobilježničke ovrhe čine oko 35 do 40 posto ukupnog broja svih ovrha, a kao ovrhovoditelji često se pojavljuju i građani, vezano primjerice za alimentacije i plaće, tu je i velik broj novčanih kazni zbog prekršaja. Tako, kada se gledaju zaprimljene osnove za ovrhu u Fini u razdoblju od 18. travnja, grupno promatrano najviše je prekršajnih naloga.
"Problematika ovršenih i blokiranih nije nešto s čim se ova vlada prvi put susreće, kao što ni taj problem nije nastao preko noći, niti je isključivo prouzročen COVID-om", naglasio je Marić. "Gospodarske okolnosti pred sve nas skupa stavljaju određene izazove, međutim, moramo u tome naći optimalan balans", poručio je, dodavši kako treba balansirati između prava i obveza dužnika i vjerovnika. H/D.Pav.
MORATORIJ
Podsjetimo, Financijska agencija je 18. travnja zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba. Tako se zastalo s provedbom 1.089.620 osnova za plaćanje, a ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosio je 23,9 milijardi kuna. Hrvatska vlada je sredinom srpnja za još tri mjeseca, do 18. listopada, produžila rok trajanja posebnih okolnosti koje su se odnosile na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.
Naplata javnobilježničkih prijedloga provodit će se 19. listopada, 20. studenoga i 20. siječnja