Novosti
VELEDROGERIJE NISU ZADOVOLJNE RJEŠENJEM KOJE IM NUDI VLADA

Dug za lijekove dosegnuo pet milijardi kuna
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Koordinacija veledrogerija u ponedjeljak je napustila sastanak u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima Vlade jer im nije ponuđeno zadovoljavajuće rješenje za pet milijardi kuna duga veledrogerijama, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će država određeni iznos osigurati ovoga tjedna.


Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije veledrogerija ističu da dugovi trenutno iznose pet milijardi kuna, a mjesečno rastu za više od 300 milijuna kuna. Radi se o četiri najveće veledrogerije, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70 posto tržišta, a predstavnici veledrogerija tvrde da trenutno mogu podnijeti dvije milijarde kuna duga. Na sastanku im je ponuđena trenutna isplata 200 milijuna kuna, no za veledrogerije to je "ispod svakog minimuma". "Kao odgovorni partneri zdravstvenog sustava RH, veledrogerije bi pristale za taj iznos kreditirati državu, ali sve preko toga je neodrživo. Ponuđeni iznos od 200 milijuna kuna trenutne uplate ispod je svakog minimuma i nije rješenje za situaciju koja je izmaknula kontroli. Posebno je zabrinjavajuće što se sve ovo događa u jeku pandemije i prijetnja je ozbiljnom kolapsu zdravstvenoga sustava", izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.


U izjavi nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je Vlada spremna određeni dio duga veledrogerijama platiti ovoga tjedna, a drugi dio nakon formalnog rebalansa proračuna. "Mi ćemo u rebalansu proračuna osigurati određeni iznos sredstava, u ovom trenutku ne bih spekulirao o brojkama. Međutim, i do samog rebalansa nastojat ćemo kroz preraspodjele unutar državnog proračuna osigurati dio sredstava", kazao je Marić.
Trenutnom uplatom Vlada pokušava spriječiti moguće zastoje u opskrbama bolnica i ljekarni, kaže ministar financija i najavljuje nastavak dijaloga. Nije želio govoriti o tome koliko ukupno Vlada može isplatiti veledrogerijama rebalansom jer to tek treba utvrditi. Rebalans proračuna planira se za sljedeći tjedan, nakon čega bi se o prijedlogu trebalo raspravljati i glasati u Hrvatskom saboru. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

Najčitanije iz rubrike