Novosti
PRIPREMA DODATNIH KAPACITETA

Jedna će se bolnica u okolici Osijeka odrediti kao dodatna bolnica za COVID pozitivne
Objavljeno 19. listopada, 2020.
KBCO: Važno je naglasiti da imamo dovoljno kadra i dovoljno medicinske opreme

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u ponedjeljak su na online sastanku s ravnateljima bolnica napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom i onih hospitaliziranih.


Nakon višesatnog zasjedanja ekspertne skupine Ministarstva zdravstva zaključeno je kako bi se u slučaju daljnjeg eksponencijalnog širenja koronavirusa u prvom redu išlo na maksimalno iscrpljivanje svih bolničkih kapaciteta, a sportske dvorane bile bi tek posljednje rješenje. To zapravo znači da bi se na određenom području jedna bolnica morala "žrtvovati" da u cijelosti postane COVID-19 centar.

Dignuti kapaciteti

"Što se tiče pojedinih regija, razgovarali smo s koordinatorima u tim regijama i dobili niz prijedloga koji se odnose na pripremu dodatnih kapaciteta u pojedinim drugim zdravstvenim ustanovama. Jedna od bolnica u okolici Osijeka odredit će se za dodatnu bolnicu za COVID pozitivne", rekao je Beroš novinarima nakon sastanka.


Koja bi to bolnica bila na području istočne Hrvatske iz Ministarstva za sada ne žele reći, ali mogu se razmatrati bolnica u Vukovaru, Vinkovcima i Našicama, iako nije isključeno i da bi to čak mogao biti KBC Osijek jer je ujedno i respiracijski centar za istočnu Hrvatsku, a onda bi se vjerojatno sve ostale zdravstvene usluge nevezane uz koronavirus obavljale u bolničkim centrima izvan grada.


U međuvremenu i s obzirom na činjenicu da se u KBC-u na bolničkom liječenju zbog koronavirusa nalazi već 55 pacijenata, ravnateljstvo osječke bolnice proširilo je kapacitete Klinike za infektologiju za još 14 kreveta, pa sada sve skupa na Infektologiji ima 60 ležajeva. "Ovo smo riješili na način da je infektološka poliklinika pretvorena u bolesničke sobe. Znači, zgrada Infektologije u krugu bolnice služi samo za ležeće pacijente oboljele od koronavirusa. Od utorka će sve ambulante Infektologije funkcionirati na novoj lokaciji, a to je zgrada Dermatologije. To znači i da se poliklinička djelatnost Dermatologije iseljava u ambulantne prostore Klinike za ginekologiju, a Otorinolaringologija će Dermatologiji ustupiti svoju treću salu kako bi svi pacijenti kojima trebaju zahvati vezani uz promjene na koži mogli dobiti svoju uslugu. Inače, ulaskom Klinike za infektologiju i u zgradu Dermatologije dobivamo dodatnih 20 ležajeva za bolesnike sumnjive na koronavirus koji će tamo ležati do dolaska nalaza brisa na koronavirus. Ujedno, u prostoru dermatoloških ambulanti također će se provoditi sva infektološka i mikrobiološka dijagnostika. U slučaju da i cijela Klinika za infektologiju, kao i njezina dodatna lokacija u zgradi Dermatologije budu popunjene, treća lokacija bit će objekti stare Psihijatrije, gdje imamo kapacitet za još 60 pacijenta. To znači da samo u ovom trenutku već imamo dostatne kapacitete za 140 ležećih pacijenata. Tu su naravno i kapaciteti u Respiracijskom centru, gdje je za sada šest pacijenata. Jako je važno naglasiti da imamo dovoljno kadra i dovoljno medicinske opreme. Znači, idemo dalje s dignutim kapacitetima za COVID pacijente i dovoljnim brojem ljudi koji će se za ove pacijente skrbiti, ali i potpunim planom u slučaju daljnjeg širenja bolesti", komentirao je za naš list ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.


Ministar Beroš u ponedjeljak je objavio i kako se nada da neće biti "lockdowna". "Zdravstveni sustav će se prilagoditi novim uvjetima, a neke od bolnica reducirat će hladni pogon. No, za razliku od proljetos, napravit ćemo sve da ne dođe do zdravstvenog ‘lockdowna‘ i da se skrb pruži svima, a ne samo COVID pozitivnim bolesnicima", izjavio je ministar nakon sastanka s ravnateljima bolnica. Uvjeren je da Hrvatska i "za maksimalne scenarije" ima dovoljan broj bolničkih kreveta. U ovom trenutku bolnički sustav raspolaže s više od 20.000 kreveta, a broj akutnih kreveta je 14.460. "Ono što će možda limitirati pružanje zdravstvene zaštite bit će relativni nedostatak zdravstvenih radnika. Oni koji su preboljeli COVID bit će temelj za pružanje zdravstvene zaštite jer su zaštićeni svojim antitijelima, a takvih je u ovom trenutku više od 1200", rekao je Beroš.
Nepouzdani brzi test

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je Ministarstvo zdravstva zatražilo pomoć epidemiolozima među javnozdravstvenim stručnjacima i sanitarnim inženjerima. Potpisano je više od 100 dozvola suglasnosti za zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo koje se odnose na epidemiološku i mikrobiološku struku, rekao je Capak.


Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima u upisu i traženju kontakata kada se radi o njihovim pacijentima te je zaključeno da su brzi antigenski testovi nedovoljno osjetljivi za dijagnostiku i treba ih potvrditi PCR testom.
U Hrvatskoj su zabilježena 393 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutačno je ukupno 5070 aktivnih slučajeva. U ponedjeljak je na području Osječko-baranjske županije zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 348 uzoraka. Na području Osijeka i njegovih prigradskih naselja devet je novooboljelih, osam s područja Đakovštine, četiri iz Belišća i područja Našica, tri iz općine Antunovac, po dvije osobe s područja grada Donjeg Miholjca i općina Erdut i Semeljci te jedna osoba iz Bilja i Čepina. Preminula je jedna 85-godišnjakinja iz Čepina koja je uz COVID-19 imala i niz drugih komorbiditeta. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze ukupno 2183 osobe. Od početka epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije zabilježene su 1672 oboljele osobe, od kojih su dosad izliječene 1092, a trenutačno je 548 aktivnih slučajeva.


Nefreteta Z. EBERHARD/Tomislav PRUSINA
novi uvjeti
NEKE BOLNICE REDUCIRAT ĆE HLADNI POGON
Željko Zubčić

ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek

Zgrada Infektologije u krugu bolnice služi samo za ležeće pacijente oboljele od koronavirusa. Od utorka će sve ambulante Infektologije funkcionirati na novoj lokaciji, a to je zgrada Dermatologije.