Ekonomija
ULAGANJE U MODERNIZACIJU

Na Pluk-O-Traku jedan berač vrijedi za dvojicu
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Miroslav Kolić ove godine očekuje 1500 tona jabuka, a za godinu-dvije mladi nasadi ulaze u punu rodnost i tada će biti 3000 tona

Miroslav Kolić (35) iz Jarmine jedan je od najvećih proizvođača jabuka u vinkovačkom kraju koji pod raznim sortama ima 70 hektara, od čega je trenutačno 17 hektara nasada natkriveno protugradnim mrežama. Površine pod zaštitnom mrežom koja štiti plodove ne samo od grada, nego i od prejakog sunca, uskoro će povećati jer je dobio pozitivan odgovor na natjecanju za novac fondova Europske unije, pa će biti natkriveno svih 70 hektara pod jabukama.

Bez oštećivanja
Zahvaljujući fondovima EU-a Kolić je kupio i stroj Pluk-O-Trak koji uvelike pomaže pri berbi jabuka. Ne radi se o automatskom beraču koji bere jabuke bez berača, nego o stroju koji prolazi između redova, a berači su na platformama, ubiru plodove i stavljaju ih na trake koje jabuke odvode u velike gajbe. Na ovaj način jabuke se ne oštećuju kao kod potpuno automatiziranog branja.

"Stroj me koštao 70.000 eura, s PDV-om, s tim da sam od EU-a dobio 70 posto iznosa, a ostalih 30 posto ja sam namirio. Učinkovitost radnika je udvostručena, jer mu je svaki plod odmah dostupan i stavlja ga na pokretnu traku. Na obje etaže može raditi maksimalno osam berača - četiri dolje i četiri gore - tako da mogu ubrati jabuke koje su pri dnu, kao i one na vrhu stabla, što je pri berbi inače problem. Platforma ima senzore pomoću kojih ‘drži‘ smjer između redova stabala, i ne može se dogoditi da skrene izvan zacrtanog smjera. No, ovakav način berbe nije pogodan za sve sorte jabuka, najbolja je za rane sorte koje su čvršće, dok one kasnije, mekanije, poput idareda, teže podnose ovakav način berbe, pa ćemo se morati osloniti na klasičnu berbu", kaže Miroslav Kolić, dodajući kako je jako zadovoljan i nije mu žao što je novac uložio u njegovu kupnju, jer ne samo danas, nego i godinama unazad teško je pronaći berače i uz dobre nadnice.

Zadovoljan je što je prije desetak godina počeo s aplikacijama na fondove EU-a, jer zahvaljujući tom novcu modernizirao proizvodnju pokrivanjem prvo 17 hektara voćnjaka, a uskoro će i ostalih 50-ak hektara. Odobrena mu je i realizacija projekta navodnjavanja svih površina pod jabukama. Nada se da će ta ulaganja donijeti boljitak, jer više neće morati strahovati hoće li padati led, ili će biti suše.

"Ove godine očekujem 1500 tona svih vrsta, i to je nešto više nego prošle godine. Mladi nasadi koje sam posadio prije nekoliko godina tek ulaze u punu rodnost. Mlade nasade imam na 30 hektara, a kada budu u punoj rodnosti očekujem i do 3000 tona na godinu. Otprilike pola novog nasada u punoj je rodnosti, a ostalo će biti u idućih nekoliko godina", kaže jarminački voćar koji je ljubav prema voću, posebice jabukama, naslijedio od oca i, kako kaže, cijeli je život u voćnjaku i misli se time baviti sve dok bude bilo moguće.

Nakon završene srednje škole i nekoliko godina traženja posla, Miroslav Kolić počeo je uzgajati jabuke na jednom hektaru, gdje mu je otac već imao nasad, pa je kreditom za koji je dao kuću na hipoteku, ali vjerujući da će uspjeti, kupovao zemlju i širio nasade, a 2006., tada kao 21-godišnjak, postaje nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i intenzivno se bavi proizvodnjom jabuka svih sorti koje se mogu naći na domaćem tržištu, od zlatnog delišesa, idareda, granny smith, braeburn, pa do pink lady.

Među najboljima
Kada je imao 30 hektara pod jabukama, prije šest- sedam godina, zacrtao si je cilj od 60 hektara, ali, evo, premašio je plana za deset hektara. Sada ima sedam stalnih radnika, a prema potrebi posla angažira do 30 sezonaca na vaučer, pa je u Kolićevim voćnjacima uvijek 20 do 25 radnika.

Prije pet godina, na izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika do 40 godina u Hrvatskoj, Miroslav Kolić osvojio je visoko četvrto mjesto, i to kao jedini iz Slavonije i Baranje koji je ušao u krug deset najboljih te plasman na 3. Europski kongres mladih poljoprivrednika u Bruxellesu, gdje je predstavljao Slavoniju u ekipi hrvatskih mladih poljoprivrednika, a tema je bila održivo gospodarstvo i inovacije.

Miroslav Flego
Hladnjače će biti spas od otkupljivača
Miroslav Kolić prošlogodišnju najavu gradnje nekoliko hladnjača za voće u Vukovarsko-srijemskoj županiji primio je s oduševljenjem zato što, kako je tada rekao, voćari neće biti ovisni o otkupljivačima. “Nas pet voćara, koji smo članovi hrvatske udruge voćara, koja broji 16 članova, jedva čekamo da se to ostvari. Moramo se dogovoriti i oko kapaciteta, jer hladnjača od 2500 tona dovoljna je samo za jabuke koje ja poberem. Svatko će imati svoju komoru i čekati povoljnu cijenu kada ćemo urod prodati. Bez hladnjače smo izloženi na milost i nemilost otkupljivača”, kaže Kolić.
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike