Sport
KRAJ PRIJELAZNOG ROKA U NK OSIJEK

Bohar je bio najskuplji, a Dabro na kraju ostao samo želja bijelo-plavih
Objavljeno 20. listopada, 2020.
Osijek u posljednjim satima prijelaznog roka nije uspio postići dogovor s bjelobrdskim BSK-om oko prvog strijelca Druge HNL

Završio je još jedan prijelazni nogometni rok tijekom kojeg je bilo itekako prometno u Gradskom vrtu. Istina, nisu se okretale nekakve astronomske brojke jer je dosta igrača došlo ili otišlo na posudbe.


Osječki prvoligaš svejedno je, prema podatcima s Transfermarkta, u momčad investirao oko dva milijuna eura, a sve to pokriveno je samo jednim izlaznim transferom, onim Mirka Marića, koji je prodan Monzi za pet milijuna eura i neke dodatne bonuse s kojima bi transfer mogao narasti do 6,5 milijuna.

Mance rekorder

Devet novih igrača stiglo je u Osijekovu svlačionicu, a prijelazni rok treba se podijeliti na dva dijela. Prvi je dio odradio sad već bivši sportski direktor Alen Petrović. U tom razdoblju otkupljeni su ugovori Igora Silve od Olympiacosa i Merveila Ndockyta od Getafea, koji su prošle sezone bili na posudbi, doveden je pričuvni vratar Antonio Ježina, a na posudbe su dovedeni Ante Erceg i Ramon Mierez, što se dosad pokazalo najboljim potezom ovog prijelaznog roka. Argentinac je ekspresno osvojio srca navijača ne samo pogodcima već i svojim snažnim zalaganjem i angažmanom na terenu. Za sve te igrače Osijek je potrošio 1,1 milijun eura. U tom prvom dijelu Osijek je ostao bez oba napadača jer je uz Marića Gradski vrt napustio i Antonio Mance, koji je završio na posudbi u Puskas akademiji. Drugi dio prijelaznog roka počeo je onog trenutka kada je ustoličen Nenad Bjelica. On obavlja funkciju menadžera engleskog tipa jer je dobio posve otvorene ruke kada je u pitanju sportska politika. Istina, na raspolaganju mu je za pojačanja ostalo milijun eura, a najveći dio tog novca potrošio je na Damjana Bohara, za kojeg je Zaglebiju platio odštetu od 850.000 eura. Bjelica je doveo još tri igrača, Marija Jurčevića, Josea Antonija Cara i Josipa Vukovića, koji su stigli kao slobodni igrači. I dok je Osijek u prvom dijelu prijelaznog roka dovodio (osim Ante Ercega) mlađe igrače, Bjelica je momčad popunjavao iskusnijim ljudima. Ipak, novi rekordni ulazni transfer nije se dogodio jer odšteta koja je plaćena za Bohara ipak se smjestila na drugu poziciju. Na prvoj ostaje Antonio Mance, koji je još uvijek jedini milijunski transfer osječkog kluba.

Ništa od Dabre

Inače, očekivalo se kako će Osijek u posljednjim satima prijelaznog roka dovesti prvog strijelca Druge HNL Marka Dabru iz bjelobrdskog BSK-a. Već se pričalo kako je transfer dogovoren, ali se na koncu ipak nije dogodio jer se s Bjelobrđanima nije postigao sporazum. Inače, tijekom protekla tri mjeseca bilo je i brojnih špekulacija o odlascima i dolascima. No, na kraju Osijek je, nakon odlazaka Marića i Mancea, zadržao sve najvažnije adute. Najglasnije su bile priče o mogućim transferima odličnih stopera kapetana Mileta Škorića, za kojeg je interes pokazala poljska Legia, i Ante Majstorovića, kojeg je vabio Dinamo, a zanimanje su pokazali Anderlecht i Hoffenheim. Međutim, na koncu se to pokazalo kao priča za jedan dan, kakvih tijekom prijelaznih rokova ima napretek. Kad smo već kod odlazaka, treba spomenuti kako je NK Osijek napustio Tomislav Šorša jer mu je istekao ugovor, a brojni su igrači završili na posudbama. Osim Mancea, najzvučnija imena su vratar Marko Malenica, Karlo Kamenar i Josip Špoljarić, koji su posudbe dogovorili prije dolaska Nenada Bjelice pa će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti njihova sudbina ako se vrate u Gradski vrt jer većina njih ima opciju otkupa ugovora ako klubovi u kojima su na posudbama budu zadovoljni s njima. No, možda i kod Bjelice budu dobili novu priliku u bijelo-plavom dresu.

Uglavnom, kada se sve zbroji i oduzme, može se zaključiti kako je NK Osijek napravio odličan posao tijekom ovog prijelaznog roka. Sada se čeka potvrda te tvrdnje na terenu...


Dalibor Keler
DOŠLI

Igor Silva (otkup ugovora od Olympiacosa), Merveil Ndockyt (otkup ugovora od Getafea), Ante Erceg (Brondby, posudba), Ramon Mierez (Alaves, posudba), Antonio Ježina (slobodan igrač), Mario Jurčević (slobodan igrač), Jose Antonio Caro (slobodan igrač), Damjan Bohar (Zaglebie), Josip Vuković (slobodan igrač).

OTIŠLI

Jerry Mbakogu (slobodan igrač), Mirko Marić (Monza), Antonio Mance (Puskas akademija, posudba), Tomislav Šorša (Gnjilane), Marko Malenica (Lech Poznan, posudba), Karlo Kamenar (Žalgiris, posudba), Michail Caimacov, Luka Marin (Olimpija Ljubljana, posudba), Josip Špoljarić (Istra 1961, posudba), Robert Ćosić (Rudeš, posudba), Todor Todoroski (Šibenik, posudba).
POSLOVALI S DOBITKOM
NK Osijek je prijelazni rok završio s dobitkom od oko tri milijuna eura. Potrošeno je 1,9 milijuna eura, Bohar (850.000), Ndockyt (550.000), Igor Silva (500.000), a sve izdatke za odštete pokrio je transfer Mirka Marića u Monzu, koji je iznosio pet milijuna eura.
Najskuplje plaćeni igrač ovog prijelaznog roka je Damjan Bohar, Zaglebie je dobio 850.000 eura.
još jedna špica
BILO JE NAJAVA, ALI NAPADAČ NIJE DOŠAO
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana