Osijek
ZAKUP POSLOVNIH PROSTORA

Ne jenjava zanimanje za lokalima u vlasništvu Grada
Objavljeno 20. listopada, 2020.

Nedavno je proveden natječaj za zakup poslovnih prostora Grada Osijeka. Predmet natječaja bilo je ukupno deset lokala, a kako smo neslužbeno saznali, iskazano je zanimanje za njih šest i pristiglo je ukupno 12 ponuda. Znak je to da koroni unatoč i dalje postoji zanimanje osječkih poduzetnika za nastup na tržištu.

A upravo poticanje poduzetništva, posebice onog mikro i malog, jedan je od razloga zašto Grad Osijek redovito, u pravilu tri puta godišnje, raspisuje natječaj za zakup slobodnih lokala. Za jednog od ranijih razgovora s Hrvojem Kučanom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka, rečeno je kako je u pravilu deset lokala slobodno.

​Podsjetimo kako Grad Osijek u svome portfelju ima nešto više od 200 poslovnih prostora, od čega je 90 posto u zakupu, pa se s pozicije njihova najma u proračun Grada Osijeka na godišnjoj razini uplati šest milijuna kuna. Među zakupcima postoje i neuredni platiše. Grad Osijek spreman je tolerirati kašnjenje do tri mjesečne rate, nakon čega se poduzimaju mjere prisilne naplate. No, da je riječ o međusobno korektnom odnosu, pokazuje i potez Grada Osijeka kojim je oslobodio zakupce plaćanja najma i komunalne naknade u vrijeme gospodarski otežanih uvjeta poslovanja izazvanih epidemijom koronavirusa.

Na posljednjem natječaju bilo je sljedećih deset lokala: jedan od 15 kvadrata u pothodniku na Trgu Ante Starčevića (lokal broj 40), potom u Šamačkoj 9 (180 kvadrata, s tim da je polovina terasa) te u Hrvatske Republike - u njima je predviđena djelatnost trgovine, uredski prostor, ili prostor za rad udruga. Ponuđeni su bili prostori u Fakultetskoj 4, u dvorištu i katakombama (skladište, umjetnička radionica), te u Ulici Matije Gupca, na okretištu tramvaja. Ovdje je riječ o nepunih 50 četvornih metara, a kako je lokal u ponudi gotovo godinu dana, cijena je s početnih 1600 sada snižena na 900 kuna. Taj je prostor predviđen za ugostiteljstvo - jednostavne brze usluge, ili pak trgovinu ili obrt. U idućih tjedan dana predviđen je rok za eventualne žalbe natjecatelja, a potom konačnu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđivača donosi gradonačelnik.

Zanimljivo je kako su početkom godine, nakon prijedloga gradske uprave vijećnici Gradskog vijeća potvrdili osvježenu odluku kojom se regulira i pitanje kupoprodaje poslovnih prostora u vlasništvu Grada. U ponudu se mogu staviti poslovni prostori koji su slobodni, ali i oni koji su u zakupu. Slobodan se poslovni prostor prodaje preko javnog natječaja, uz cijenu utvrđenu prema procijenjenoj vrijednosti. Zauzeti se poslovni prostor može prodati sadašnjem zakupniku koji ima sklopljen ugovor o zakupu poslovnog prostora, u njemu obavlja ugovornu djelatnost te naposljetku poslovni prostor koristi bez prekida u trajanju dužem od pet godina. Ipak, kod zauzetih prostora neće se uvrstiti oni lokali koji se nalaze u nultoj, ili prvoj gradskoj zoni, poslovni prostori s izlogom koji gleda na uličnu stranu te prostor koji je u razini sa zemljom.

Dario Kuštro
I DRŽAVA I PRIVATNICI NUDE LOKALE
Nakon višekratnog upozoravanja na središte grada u kojem mnogi poslovni prostori zjape prazni, aktivnije se u priču uključila i država, u čijem je vlasništvu dio lokala. Trenutačno je tako otvoren natječaj u kojemu su u ponudi, primjerice, dva poslovna prostora u Županijskoj ulici.

Također, postoje i poslovni prostori u vlasništvu privatnih osoba, među njima ima i onih u središtu grada. Na njihovu spremnost za iznajmljivanjem prema prihvatljivoj cijeni, posebice u otežanim uvjetima epidemije, ipak ne može odlučivati nitko osim njih samih.
10

poslovnih prostora bilo je ponuđeno na zadnjem natječaju Grada Osijeka
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike