Osijek
POČELO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Obiteljski liječnici cijepe pacijente koje su naručili
Objavljeno 20. listopada, 2020.
U županijskom Zavodu za javno zdravstvo cijepljenje se ne provodi

Liječnici obiteljske medicine u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Osijeku u ponedjeljak su počeli cijepiti građane protiv gripe. Kako doznajemo od dr. med. Dunje Ljubičić, voditeljice Odjela obiteljske medicine i zdravstvene zaštite Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, telefoni u ordinacijama neprestano zvone, odnosno svako malo stigne e-mail osiguranika koji se žele naručiti za cijepljenje. U želji da u pandemiji COVID-19 preveniraju bar gripu, ove se godine žele cijepiti i mnogi građani koji to nikada dosad nisu učinili. No cjepiva za sve zainteresirane (bar za sada) - nema.

- Konkretno, u moju je ambulantu stiglo 70 od 220 doza cjepiva, koliko smo naručili. Ima građana koji se ljute kad im kažemo da za njih nemamo cjepiva, no poštujemo narudžbe. Primjerice, neki su se pacijenti, kronični bolesnici s rizikom od komplikacija, najavili za cijepljenje prije dva mjeseca i naravno da ću njih zvati prije nego onoga tko se javio tek neki dan. Svaki radni dan slažemo popis i prema tome provodimo cijepljenje - kaže dr. Ljubičić, naglašavajući kako se pacijenti koji dolaze zbog drugih razloga u ustanovu ne miješaju s onima koji dolaze na cijepljenje. Liječnici sve koji se dođu cijepiti pitaju imaju li povišenu temperaturu i jesu li alergični na jaja, a također moraju odgovoriti imaju li simptome prehlade, gripe ili koronainfekcije te jesu li bili u samoizolaciji. Svatko treba, kaže dr. Ljubičić, preuzeti svoj dio odgovornosti.

Inače, u Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kako nas je u ponedjeljak izvijestio prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju, u prvoj je turi pristiglo 13.800 od ukupno 28.900 doza cjepiva protiv gripe.

- Sastav cjepiva prilagođen je tipu gripe kakva se pretpostavlja u ovoj sezoni. Bitno je naglasiti kako u samom Zavodu za javno zdravstvo nećemo cijepiti ni jednu osobu, jer ne želimo da građani dolaze u kontakt s pacijentima koji se kod nas testiraju na koronavirus. Građani moraju znati da nema dolaska na cijepljenje ni kod nas u središnji Zavod ni u naše ispostave u drugim gradovima - naglašava dr. Kožul. Dodaje kako se svakome tko pripada rizičnoj skupini preporučuje cijepljenje protiv gripe, posebice u vrijeme pandemije COVID-19.

Kako doznajemo, druga bi tura doza cjepiva protiv gripe u Zavod za javno zdravstvo osječko-baranjske županije trebala stići za mjesec, najkasnije mjesec i pol. Ni tada, naglašava dr. Kožul, neće biti kasno za cijepljenje protiv gripe!

Građani koji su odlučili sami kupiti cjepivo jer ga ne mogu dobiti u ordinaciji svog izabranog liječnika obratili su se u ljekarne, no cjepiva u njima više nema, o čemu je krajem prošlog tjedna izvijestila i Hrvatska ljekarnička komora. U Ljekarnama Srce Osječko-baranjske županije potvrđuju nam da je tome doista tako. Konkretno, u njihovoj je ljekarni Centar, doznajemo od voditeljice, mag. pharm. Marije Škrobar, u deset dana prodano svih dvjestotinjak doza cjepiva protiv gripe. Kaže kako sada nema informaciju hoće li i kada ljekarnama biti isporučene dodatne doze.

Marija Mihelić
TKO PRIPADA RIZIČNOJ SKUPINI?
Cjepivo je, podsjetimo, besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija. To su osobe starije od 65 godina, potom štićenici domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, bez obzira na dob, uključujući i djecu. Cjepivo je besplatno i za radnike domova za starije osobe, ali i osobe, uključujući i djecu, s kroničnim bolestima, posebice srca i pluća, odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma, bubrega i imunog sustava, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. U slučaju da se neke od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo zbog svoga zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindikacije, umjesto njih pod istim se uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okolice. Dodajmo da je cjepivo besplatno i za zdravstvene djelatnike te za trudnice.

Za sve ostale skupine građana cjepivo nije besplatno i u prodaji stoji 96,30 kuna, a važno je naglasiti da pri kupnji cjepiva valja uskladiti termin kada ćete njime biti cijepljeni (zbog uvjeta pod kojim ono mora biti skladišteno).
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike