Novosti
UKUPNO 205 AKTIVNIH SLUČAJEVA

U VSŽ čak 46 novih pozitivnih u 20 naselja
Objavljeno 19. listopada, 2020.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je u zadnjih 24 sata 46 novih pozitivnih osoba u čak 20 naselja, ukupno je 205 aktivnih slučajeva, a 14 osoba je ozdravilo, 26 je hospitaliziranih, a na COVID 19 pozitivno je i 17 osoba iz sustava zdravstva. Epidemijom su zahvaćena gotovo sva naselja, rekao je na tiskovnoj konfereniji županijskog Stožera civilne zaštite, načelnik Zdravko Kelić i za utorak, 20. listopada najavio sjednicu Stožera na kojoj će se raspravljati o trenutnom stanju u županiji obzirom na porast broja oboljelih.

- Iz ovih podataka vidimo da u cijeloj županiji imamo situaciju koja nije dobra i da virus ne bira ni osobu ni mjesto. Virus nema žarište u jednom mjestu već u cijeloj županiji. Ukupan broj pozitivnih u našoj županiji je 1 299 osoba. Preminulih u zadnje vrijeme nemamo. Sigurno da ćemo donijeti određene odluke, a u kojem smjeru će one ići to još moramo utvrditi. Mogu reći da razmišljamo o dodatnom ograničavanju broja osoba u zatvorenim prostorima, moramo sve razraditi i onda ćemo vidjeti do koje ćemo brojke doći. Što se tiče nastave u vinkovačkim školama, stanje se popravlja, puno je manji broj zaraženih učenika i učenika u izolaciji i odlučili smo da online nastava više nije potrebna – pojasnio je Kelić dodajući  kako će se u Orahovici sastati predstavnici županijskih stožera svih pet slavonskih županija koji će raspravljati o trenutnoj situaciji u tom dijelu Hrvatske s naglaskom na karantene za osobe koje treba izmjestiti, a tu se prije svega misli na domove za starije i na proboj virusa u njih. Rravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Kata Krešić pojasnila je kako je današnji broj od 46 zaraženih rezultat otvaranja novih žarišta u najistočnijoj županiji.

- Radi se o nekoliko svadbi za koje možemo reći da su nova žarišta i iz kojih ćemo ovih dana imati još oboljelih. Posebno je pak zabrinjavajuće to što velik broj oboljelih ima nepoznat izvor zaraze, što znači da je virus široko prisutan u općoj populaciji i da je vjerojatnost zaraze ovoga trenutka kod nas vrlo visoka. Naime, sad već sa sigurnošću možemo očekivati da će na mjestima okupljanja većeg broja ljudi biti zaraženih osoba koje onda virus mogu prenijeti svima nazočnima - upozorava dr. Kata Krešić.

- Ravnateljstvo Civilne zaštite, odjel inspekcijiskih polova Vukovar, sa sedam svojih inspektora do sada je obavilo 2 972 nadzora i pri tim nadzorima je utvrđeno 178 nepravilnosti za koje su izdane pismena ili usmena upozorenje. U timu sa Centrom za socijalnu skrb, Policijskom upravom obavili smo 144 nadzora i utvrdili 108 nepravilnosti. Imali smo i tim u sastavu djelatnika PU i inspektor civilne zaštite za okupljanja gdje je nazočno više od 100 osoba i obavili smo 148 takvih nadzora i utvrdili 35 nepravilnosti. Obavili smo i 173 nadzora noćih klubova i utvrdili 66 nepravilnosti – kaže Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar i dodaje kako za sada, uglavnom, izdaju pismene i usmene upozorbe i pokušavaju djelovati na svijest građana i preventivno te ne idu s represivnim kaznama osim ukoliko dođe do ponavljanja prekršaja mjera, tada izvještavaju Državni inspektorat.M.Flego

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

Najčitanije iz rubrike