Regija
JEDINSTVENI U DRŽAVI

Tri su se općine odlučile za jednu upravu triju vrtića
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Općine Čađavica, Čačinci i Crnac potpisale su sporazum o osnivanju JU Dječji vrtić Lipa

Osnivanje Javne ustanove Dječji vrtić Lipa prvi je i trenutačno jedini takav primjer suradnje triju općina radi racionalizacije, efikasnosti i funkcionalnosti u radu. Načelnici općina Čađavica, Čačinci i Crnac, Mirko Rončević, Mirko Mališ i Mato Damjan, u četvrtak su, uz nazočnost i podršku virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i predsjednika Općinskog vijeća Čađavice Josipa Piskaća, potpisali prijedlog sporazuma o osnivanju Javne ustanove Dječji vrtić Lipa te tako objedinili tri nova vrtića koja su sagrađena u Čađavici, Čačincima i Velikom Rastovcu – u jedan.

– Umjesto tri ravnatelja, tri tajnika, tri logopeda, imat će po jednog, a sjedište će im biti u Čađavici. Ova inicijativa krenula je još prošle godine kada je počela gradnja vrtića – rekao je načelnik Čađavice Mirko Rončević.

– Već smo onda razmišljali kako bismo smanjili troškove i kako bi nas više općina koje idemo u gradnju vrtića napravile nešto zajedničko. Čačinci i Crnac pristali su na tu ideju. Džentlmenski smo se dogovorili gdje će biti sjedište, kao i sve druge stvari koje budemo trebali imati u zajedničkom dijelu i one koje budemo mogli imati svaki posebno. Nije racionalizacija samo jedan ravnatelj ili računovodstvo, mi u vrtićima trebamo imati logopeda, medicinsku sestru, drugo stručno osoblje koje će također biti zajedničko, a pomoći će nam da djeca imaju svu skrb koju trebaju od 12 mjeseci do šest godina – naglasio je Rončević, dodavši kako će sva tri vrtića moći pohađati ukupno 124 polaznika.

Podsjetimo, ovi dječji vrtići sagrađeni su, odnosno grade se sredstvima Ministarstva poljoprivrede i dio su 11 novih vrtića na području županije koji se grade. Njih pet već je otvoreno - u Gornjem Bazju, Ćeralijama, Sopju, Svetom Đurđu i Špišić-Bukovici.

Idejom o osnivanju zajedničke javne ustanove zadovoljan je načelnik općine Crnac Mato Damjan.

– Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo ideju da udružimo naše vrtiće u jedan. Naša djeca su zalog za budućnost i opstanak naše općine, zaslužuju odgoj i obrazovanje kao i djeca u urbanim dijelovima županije, pa i Hrvatske. Početak rada našeg vrtića očekujemo od iduće godine, a sredstva koja će se uštedjeti na ovaj način bit će značajan dio i za roditelje, pritom će Općina ulagati u druge projekte – rekao je Damjan. R.I.
UŠTEDAMA DO POTREBNIH STRUČNJAKA
– Zajedničkim radom doći ćemo do znatnih ušteda te ćemo tim sredstvima osigurati rad logopeda i drugih potrebnih stručnjaka. Naša djeca imat će uvjete kao da se nalaze u nekom velikom gradu. Smatram da je ovakav potez primjer drugima i nadam se da će zaživjeti i u ostalim dijelovima Hrvatske – rekao je načelnik Mališ.

Čestitke načelnicima na ovom potezu uputio je župan Igor Andrović.

– Ova inicijativa jedinstvena je u Hrvatskoj. To je dobar primjer kako, i bez ukidanja općina, one mogu zajedno funkcionirati i smanjiti troškove. Budući da će ovdje biti jedna ustanova, to vodi racionalnosti i boljoj funkcionalnosti triju općina, ali i triju vrtića na njihovu području. To je dobar put i za ostale ustanove koje funkcioniraju ne samo u našoj županiji nego na području cijele Hrvatske – rekao je župan Andrović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana