Osijek
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Veliki globalni, ali i Hrvatski problem
Objavljeno 19. listopada, 2020.
"Nije lako nositi etiketu siromaštva, živjeti u začaranom krugu iz kojeg kao da nema izlaza. Problemi koji su se nagomilali nisu nastali odjednom. Zato ni rješenja ne mogu biti jednoznačna, a posebno trebamo izbjegavati stigmu i reći ‘sami su krivi‘, nego prepoznati u drugom u nevolji vlastito lice", rekla je u svom uvodnom izlaganju Julijana Mladenovska-Tešija s Visokog evanđeoskog teološkog učilišta, ispred organizatora skupa.

Osječki skup "Drugi kao apel: siromaštvo i rizik od isključenosti“, organiziran u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, održan je u Caffe baru Trica, u organizaciji Filozofskog fakulteta, Visokog evanđeoskog teološkog učilišta i Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta J. J. Strossmayer. Doc.dr.sc. Darija Rupčić Kelam s Filozofskog fakulteta osvrnula se na to da je siromaštvo veliki globalni, ali i hrvatski problem. "Odgoj i obrazovanje, poticanje empatije i skrbi, osnovni su alati za promjenu svijesti i izgradnju cjelovite osobe koja je često sužena unutar zahtjeva za gomilanjem znanja i materijalnih dobara te očuvanjem sebe. Umirujemo svoju savjest "lajkovima" i okrećemo lice od onoga u potrebi pokraj nas, jer nas taj pogled uznemiruje", rekla je Rupčić Kelam. Potreban je povratak pojedincu kao cjelini, a to se može postići odgojem za skrb kao protutežom kompetitivnom i tržišno nastrojenom suvremenom svijetu.

Govoreći o siromaštvu u Gradu Osijeku Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo grada Osijeka, istaknuo je da je u riziku od siromaštva više kategorija građana, među kojima su djeca i mladi, starije osobe, dugotrajno nezaposleni i umirovljenici.

Mišo Lukačević, zamjenik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, kroz pregled aktivnosti ove organizacije koja pomaže najranjivijima već 77 godina, istaknuo je da je osnovno poslanje Crkve naviještanje, slavljenje sakramenata i pomaganje. Aktivnosti Caritasa obuhvaćaju pučke kuhinje u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima, gdje se podijeli i više od 350 obroka dnevno, a obroke dobiva i Centar za prihvat beskućnika u Osijeku.

"Visoko evanđeosko teološko učilište teži odgoju i obrazovanju koje povezuje teoriju s praksom i teologiju s djelovanjem. Bivši studenti ovog Učilišta, Danijel i Marijana Vuga, pokrenuli su udrugu i dnevni boravak za beskućnike ‘Dom nade‘, a za svoje aktivnosti pomaganja oni su ove godine dobili nagradu Ponos Hrvatske", rekla je Mladenovska-Tešija.

Tajana Šarić, socijalna pedagoginja iz Osijeka, govorila je o Obrtničkoj školi u kojoj radi, i svom volonterskom iskustvu u Zambiji. "Sustavna rješenja potrebna su i u jednoj i u drugoj državi, no to ne znači da se svatko od nas ne može uključiti, volontirati, u Zambiji ili Hrvatskoj, svejedno je", rekla je Šarić. D. Pejić
U riziku od siromaštva više je kategorija građana, među kojima su djeca i mladi, starije osobe...
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike