Zdravlje
MENOPAUZA I POSLJEDICE NA ZDRAVLJE

Prerana insuficijencija jajnika može se liječiti
Objavljeno 19. listopada, 2020.
Važno je optimizirati prehranu, tjelesnu aktivnost i mentalnu higijenu

Svjetski dan menopauze obilježava se 18. listopada svake godine. Namjera je poboljšati svjesnost o zdravstvenoj problematici koju donosi menopauza.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana menopauze prerana je insuficijencija jajnika, odnosno prerano iscrpljenje funkcija jajnika (premature ovarian insufficiency, POI). Posljedice POI manja su plodnost, narušena seksualnost te dugotrajne posljedice na zdravlje kostiju, kardiovaskularno zdravlje i kogniciju.

Uzrok nepoznat
POI je stanje smanjenog broja jajnih stanica, a nastupa prije 40. godine. Uzrok je najčešće nepoznat, a od poznatih dominiraju genetski činitelji, infekcije (npr. zaušnjaci), autoimune bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde te medikamentozni i kirurški tretmani (kemoterapija, neke ginekološke operacije).

Najčešći su simptomi neredovita krvarenja ili potpuni prestanak krvarenja, a posebna je pozornost potrebna kod djevojčica/djevojaka u kojih se krvarenje nikada i ne pojavi. Drugi mogući simptomi su valovi vrućine, noćna znojenja, nesanice, promjene raspoloženja, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice, bol pri spolnom odnosu. Neredovita krvarenja treba istražiti što prije kako se ne bi propustila pravodobna dijagnoza. Iako ne potpuno, POI znatno utječe na mogućnost zanošenja vlastitim jajnim stanicama.

Ako se ne liječi, POI znatno utječe na tjelesno i emocionalno zdravlje te u konačnici na zdravlje srca, kostiju i mozga. Navedeni zdravstveni rizici mogu se uspješno otkloniti hormonskim liječenjem. Od vitalnog je značenja optimizirati prehranu, tjelesnu aktivnost i mentalnu higijenu. S obzirom na emocionalne posljedice, dobrodošla je i potrebna je psihološka pomoć.

Psihološki i emocionalni simptomi mogu se uspješno liječiti hormonskim pripravcima, hormonskim formulama koje su potpuno identične onima koje proizvodi jajnik (estrogen, progesteron, testosteron) ili kombiniranim oralnim kontraceptivima koji se koriste bez uobičajene pauze. Hormonsko se liječenje propisuje bar do dobi u kojoj uobičajeno nastupa menopauza.

Problematiku plodnosti i terapijske mogućnosti (npr. donacija jajnih stanica) najbolje je raspraviti u specijaliziranim centrima za potpomognutu oplodnju. Mogućnosti za potpomognutu oplodnju razlikuju se diljem svijeta, a ovise o kulturnim, religijskim, legalnim i ekonomskim okolnostima.

Simptomi
Mlađi ste od 40 godina a krvarenja su postala neredovita? Neredovita krvarenja ili njihov potpuni izostanak mogu biti simptomi POI. Koji su drugi simptomi? Valovi vrućine, noćna znojenja, nesanice, promjene raspoloženja, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice. POI nastaje kada se istopi rezerva jajnih stanica prije navršene 40. godine. Saznanje o POI može znatno narušiti vašu emocionalnu ravnotežu pa je važno konzultirati specjalista za mentalno zdravlje. Mogu li se simptomi POI liječiti? Da! Simptomi se uspješno otklanjaju hormonskim liječenjem, zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i postizanjem emocionalne ravnoteže. Uz razgovor o mogućem obiteljskom opterećenju, liječnik će vas poslati na laboratorijsku obradu, koja uključuje analizu razine folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i estrogena. Testove treba ponoviti nakon šest tjedana. Visoke razine FSH i niske estrogena vjerojatan su dokaz za POI. Koje su dodatne mogućnosti liječenja? Prioritet je zdrava prehrana, tjelovježba i mentalno zdravlje. Preporučuje se da kontaktirate svog liječnika za dodatna objašnjenja.

Svakako je važno uspostaviti pravilan ritam spavanja uz 7 - 9 sati sna svake noći. Usto, važno je piti dovoljno tekućine – dehidracija može pogoršati simptome umora i iscrpljenosti. Pretjerana konzumacija kave i alkohola djeluje dehidrirajuće pa je najbolji izbor za piće voda. Također je važno hraniti se pravilno i raznovrsno kako biste osigurali dovoljnu količinu nutrijenata za normalno funkcioniranje organizma.

Jasminka Knežević
Kraj reproduktivne dobi žene
Menopauza je kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo trećinu životna, a najnoviji demografski pokazatelji pokazuju da je više od 45 % žena u Hrvatskoj u premenopauzi ili postmenopauzi.
Prijelazno razdoblje
Prijelazno, tranzicijsko razdoblje prema menopauzi nastupa već desetak godina prije posljednje menstruacije, kada počinje i opadati reprodukcijska sposobnost žene. Ona tada teže zanosi, a učestalost spontanih pobačaja raste. Do većih hormonalnih promjena dolazi otprilike osam godina prije menopauze.
Najčešće smetnje
Osjetila su u menopauzi također zahvaćena snižavanjem razine estrogena. Najčešće smetnje vida su smanjenje vida, razvoj katarakte, suhoća očiju, povišen očni tlak, zamućen vid i pojačano suzenje. Starenjem slabi i sluh i javlja se staračka nagluhost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike