Regija
SJEĆANJE NA POGINULE HEROJE

Danas biciklistički maraton Slatina – Vukovar
Objavljeno 17. listopada, 2020.

SLATINA - Nakon što su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, na memorijalni biciklistički maraton Slatina – Vukovar krenuli su članovi biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije VBR (veterani, branitelji, rekreativci) Mato Bubaš, Martin Bišćan, Darko Dolovski i Pavo Tutenov iz Slatine te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, uz logističku podršku članova Udruge HVIDR-a Slatine.

– U mjesecu listopadu obilježavamo osnivanje naše slavne 136. brigade, a tih dana prisjećamo se i naših suboraca koji su dali svoje živote za Republiku Hrvatsku. Na današnji dan, 17. listopada 1991., kod Mikleuša poginuo je pripadnik 136. brigade Milan Dunković, prisjećamo se i heroja Vukovara general-bojnika Blage Zadre, koji je poginuo 16. listopada, i povezujući njih dvojicu oživljavamo uspomene na one slavne dane. Ovom vožnjom od Slatine do Vukovara prisjetit ćemo se svih poginulih branitelja, pa i njih dvojice. – rekao je predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i sudionik maratona Mato Bubaš.   

Memorijalni maraton organizirala je HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Slatine. Biciklisti voze rutu Slatina – Donji Miholjac – Valpovo – Osijek – Vukovar, a usput će stati kod svih spomen-obilježja posvećenih poginulim hrvatskim braniteljima, zapaliti svijeću i pokloniti se njihovoj žrtvi.
– Poslije zaustavljanja kod tenka na Trpinjskoj cesti i na gradskom groblju u Vukovaru, produžit ćemo do Ovčare, gdje će nas dočekati maratonac Goran Draksler iz Slatine, koji trči ultramaraton Zagreb – Vukovar dug 350 kilometara za bojnike HOS-a, gdje ćemo mu dati podršku kao županijska ekipa, i time će završiti naš put, kaže Bubaš.
N

a ispraćaju biciklista bili su gradonačelnik Denis Ostrošić, pročelnik Krunoslav Šarabok i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić.
– Drago mi je da je ovo kombinacija branitelja iz Virovitice i Slatine, dečki su aktivni i gotovo na mjesečnoj bazi imaju svoje akcije, i drago mi je što su na ovaj način spojili sjećanje na slatinske i na vukovarske žrtve. Tako ovogodišnje obilježavanje žrtve Vukovara počinje na jedan lijep i dostojanstven način. – rekao je gradonačelnik Ostrošić. 

Petar Žarković

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike