Osijek
PROJEKT „ČINI DOBRO, ČUVAJ HRANU!“ ZAPOČINJE U 46 OSJEČKIH ŠKOLA I VRTIĆA

Osijek prvi u Hrvatskoj provodi UN-ovu edukaciju djece o čuvanju hrane
Objavljeno 17. listopada, 2020.

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, odnosno što je sve potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Riječ je o programu  UN-ove Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), koji se provodi pod nazivom  „Čini dobro, čuvaj hranu!“ , a uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti. Cilj projekta je da djeca nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje. Grad Osijek postao je dio ovoga projekta zahvaljujući suradnji  UN-ove Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i eurozastupnice Biljane Borzan.  Ujedno je Osijek ovime postao prvi grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji se uključio u projekt koji se već provodi u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

-  Agencija mi se obratila dok sam bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja hrane, s prijedlogom da im pomognem naći partnere u Hrvatskoj. Grad Osijek je odmah pozitivno reagirao i prepoznao vrijednost projekta. I red je da se u Slavoniji, žitnici Hrvatske, djecu uči što znači i koliko vrijedi hrana. Pozivam i druge zainteresirane gradove da se uključe, -  kazala je Borzan, koja je financirala prevođenje nastavnih materijala za osnovne škole na hrvatski jezik.
Istraživanja pokazuju da 50 posto sve bačene hrane u EU dolazi iz domaćinstava i to je uglavnom hrana koju je iz niza razloga teško preusmjeriti u donacije. Upravo zato je edukacija potrošača bitna za smanjenje rasipanja jestive hrane.  Sada će kroz križaljke, kolaže i kvizove djeca usvajati jednostavne tehnike kako racionalno trošiti hranu i što napraviti s ostacima od obroka. Učit će kako kvrgavo ili estetski nesavršeno voće i povrće nije na bilo koji način lošije, ili da se od prezrelog voća i povrća u par minuta može napraviti ukusan sok. Program uči djecu da budu odgovorna prema hrani, u nadi da će odgovorna djeca jednog dana biti odgovorni odrasli.

- Djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine, te tako biti mali ambasadori borbe protiv bacanja hrane. Uključivanje djece i tinejdžera je ključno: oni su budućnost našeg planeta, a njihovo znanje i njihovi postupci oblikovat će budući život na Zemlji, - zaključila je Borzan.
Recimo i kako je Grad Osijek za ovaj projekt  izdvojio četrdeset tisuća kuna iz gradskog proračuna. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike