Novosti
SLAVONCI NEZADOVOLJNI MJERAMA

Ugostitelji: Ovo je za nas poput novog “lockdowna”
Objavljeno 17. listopada, 2020.
“Smatram da ne možemo prenositi uvjete iz drugih europskih zemalja”

Nove mjere za ugostiteljske objekte nisu oduševljeno dočekali ni slavonski ugostitelji. Berislav Mlinarević, vlasnik hotela Waldinger i član gospodarskog vijeća za ugostitelje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, cijelu situaciju ocjenjuje novim "lockdownom" bez obveza i to na račun gospodarstvenika.

Gube goste
"Posijan je strah u društvu i ne znam kome je to u interesu. Smatram da ne možemo prenositi uvjete iz Francuske, Njemačke i drugih zemalja, jer je broj umrlih osoba u Hrvatskoj minimalan, a odnosi broja zaraženih među najnižima u Europi. Mislim da se ne radi u skladu s našim podnebljem. U ovoj situaciji ljudi će se zatvarati u domove i iako sam za to da se maske nose, činjenica je da se ranije govorilo da one ne znače ništa, a isto tako činjenica je da ljudi maske nose u džepovima, nose jednu nekoliko dana i možda je upravo to izvor zaraze", pita se Mlinarević, dodajući da 80 posto objekata u okruženju nema uvjete za poštivanje novih mjera. Priznaje da je osoblje proteklih dana imalo nekoliko konfliktnih situacija s gostima koji ne žele nositi masku, ili je nisu imali pri sebi: "Mi svi živimo u drukčijim uvjetima i imamo razne načine razmišljanja. Naš gost u tom će slučaju ljutit napustiti objekt, jer mora staviti masku, a to ne želi, ili je nema kod sebe, a druga opcija je da će sjesti i ignorirati nas, pa mi moramo platiti kaznu za to. Nemamo namjeru prisiljavati goste, jer ih na taj način gubimo. Podsjećam da nam je otkazano oko 90 posto najavljenih skupova, a u cijeloj priči pravi se samo copy/paste stranih odluka. No nitko ne spominje da druge države smanjuju PDV, daju plaće djelatnicima i tvrtkama smanjuju namete i restrikcije. Kod nas se na ovaj način uništava gospodarstvo", zaključuje Mlinarević.

Dalibor Borota, suvlasnik restorana Karaka, kaže da će nove mjere loše utjecati na slobodu koju gosti žele i trebaju imati u restoranima. To stvara averziju, kaže, a istovremeno konobari, koji moraju biti ljubazni i nenametljivi, sada moraju biti ujedno i čuvari te opominjati goste. "I sama pomisao na to da bih trebao pozvati policiju, dovodi do toga da gubim gosta. Restorani i kafići mjesta su gdje se ljudi opuštaju, i onaj tko se osjeća loše, odnosno ima primisao da je bolestan, neće ondje uopće otići", zaključuje Borota, dodajući da zacijelo nijedan građanin neće ugroziti svoje prijatelje i izložiti ih zarazi.

Na nove mjere reagirali su i gosti. Od jedne Osječanke tako doznajemo da će dobro promisliti hoće li ranije rezervirano mjesto za proslavu rođendana u jednom od osječkih restorana otkazati. "Ne mogu zamisliti da masku koju nosim na licu nosim i u toalet, i potom tu istu masku ostavljam pokraj sebe na mjestu gdje jedem. Ne želim biti pod pritiskom ako se želim opustiti", kaže. Njezino mišljenje je u skladu s ranije izrečenim pretpostavkama naših sugovornika, a njezino je odustajanje isto tako u skladu s trenutačnom situacijom u brojnim kafićima, i to posebice onih s manjim brojem zaposlenih, odnosno manje kvadrature.

Razmak
Tako jedan vlasnik kafića u širem središtu grada kaže da promet koji je ranije ostvarivao do 11 sati prijepodne, sad ostvari do kraja radnoga vremena. I to ne svaki dan, jer kako kaže, narod je, zahvaljujući svakodnevnim bombardiranjem vijestima - uplašen.

"Ljudi su u panici i strahu, i svi oni kafići čija je populacija gostiju starija sad bilježi gubitke. Osim toga, ovo što su nama poslodavcima nametnuli da budemo koronaredari i pravimo reda, to doista nema smisla. Treba li sad moja djelatnica, ako netko dođe bez maske u kafić, praviti reda i istjerati gosta", pita se naš sugovornik. Za vrijeme boravka naše ekipe u kafiću bar su dva gosta otišla do toaleta i nisu na licu imali zaštitnu masku. Sve to promatrao je vlasnik i rekao: "Perfidno je prebaciti odgovornost na poslodavce. Živim od toga gosta i ne mogu, a i ne želim, glumiti policajca. Suludo je pratiti svaki potez gosta i ako se, recimo, ustane kao ovaj maloprije, ja bih trebao trčati za njim u toalet i govoriti mu da stavi masku. Ako on to slučajno ne želi, trebao bih ga valjda izbaciti i ovo malo prometa koji bilježim još dodatno ugroziti", zaključuje vlasnik kafića. Prema epidemiološkim mjerama ondje bi trebalo biti točno 12 osoba, ako se poštuje pravilo o četiri četvorna metra po gostu. I tu odredbu naš sugovornik smatra nemogućom, posebice u slučaju kafića s manjom kvadraturom.

“Možemo poštivati mjeru da je razmak između stolova dva metra. No ako se ljudi pomiču, ne mogu ja praviti red i razmak među njima”, kaže vlasnik kafića u Osijeku.

Marija Mihelić
KONTROLA
Osvrnuvši se na mjere na svadbama, Borota naglašava da je riječ o kontroliranom događanju gdje se točno zna tko je ondje bio, za razliku od primjerice koncerata. Onaj tko je bolestan, smatra Borota, neće doći u svatove. “Ne treba nas civilna zaštita slati u samoizolaciju, jer mi to sami činimo zbog sebe i svojih bližnjih. Bilo je događanja u gradu koji su odlično zamišljeni i u krivo vrijeme, a ne tiču se restorana i kafića”, smatra Dalibor Borota.
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo