Novosti
KASNI DONOŠENJE NOVOG PRAVILNIKA

I dalje preko granice sa štekom cigareta
Objavljeno 17. listopada, 2020.
Izmjenama zakona o duhanu omogućila bi se liberalizacija - proizvođači bi mogli svoj proizvod izravno nuditi na tržištu

Zbog pandemije koronavirusa kasni izmjena pravilnika prema kojem će se preko granice u Hrvatsku moći prenijeti tek dvije kutije cigareta, umjesto dosadašnje šteke. Iz Ministarstva financija, Carinske uprave, pojasnili su nam zašto još uvijek vrijede stara pravila o prenošenju šteke cigareta preko granica.


- Izmjene propisa RH o unosu trošarinskih duhanskih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, još nisu donesene niti objavljene u "Narodnim novinama" te shodno navedenom neće stupiti na snagu 15. listopada 2020. godine. To znači da se do daljnjega, pri unosu robe u carinsko područje EU u osobnoj prtljazi putnika, oslobođenje od uvoznih davanja (carina, PDV, trošarina) odnosi na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 200 cigareta, ili 100 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), ili 50 cigara, ili 250 grama duhana za pušenje, ili 250 grama grijanog duhanskog proizvoda, ili 25 mililitara e-tekućine - pojasnili su iz hrvatske Carine.


Što se tiče izmjene zakona o duhanu, još u rujnu prošle godine Ministarstvo poljoprivrede u javno savjetovanje uputilo je obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga zakona o duhanu prema kojem bi napokon proizvođači duhana samostalno mogli proizvoditi duhan i prodavati ga. Naime, prema aktualnom zakonu o duhanu proizvodnja duhana dozvoljena je samo onim pravnim i fizičkim osobama koje imaju sklopljen ugovor s pravnom osobom koja je registrirana za obradu duhana. Novi zakon trebao je biti donešen do 30. rujna ove godine nakon čega je trebalo u slijedećih šest mjeseci donijeti podzakonski propis kojim će se jasnije definirati proizvodnja i promet duhana i duhanskih proizvoda. Kao glavni razlog donošenja novog zakona Ministarstvo poljoprivrede istaknulo je veliki pad broja proizvođača duhana u područjima u kojima se generacijama uzgajao duhan, kao i to što su navedeni negativni trendovi uzrokovali zapuštanje i neobrađivanje tih površina te napuštanje ruralnih krajeva. Nakon donošenja novog zakona očekivalo se povećanje broja proizvođača duhana, te nastavak proizvodnje u Republici Hrvatskoj na onim područjima gdje se oduvijek uzgajao. Cilj je omogućiti liberalizaciju, odnosno da proizvođači duhana mogu slobodno proizvoditi i tržiti svoj proizvod te na taj način zaustaviti pad broja proizvođača duhana kojih je svega 1100 prošle godine. Iz nadležnog Ministarstva istaknuli su kako Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje duhana, no s obzirom na sva ograničenja ista je gotovo pa nestala.


Kao obrazloženje izravnih učinaka navedeno je kako, s obzirom da proizvođači duhana traže liberalizaciju i određenu slobodu da sami plasiraju svoj proizvod na tržište, vjerojatno je da će postići nešto veću cijenu za proizvod. Osim toga, kako se u zadnje vrijeme sve više trguje duhanom na crno, izmjenom zakona planira se dati veće ovlasti Carini u nadzoru proizvodnih pogona i sušara na obiteljskim gospodarstvima.

Sandra Lacić
Cvjeta crno tržište duhana i šverc
Dok se pravilnici i zakoni ne donose crno tržište duhana cvjeta. U javnosti se čuju povremene zapljene velikih količina cigareta i duhana, a u samo proteklih tjedan dana u Slavoniji su se dogodile dvije.

Prošlog tjedna, na graničnom prijelazu Batina, u prikolici kamiona 33-godišnjaka iz Srbije, pronađeno 50.000 ili milijun komada cigareta. Carinska vrijednost zaplijenjenih cigareta je oko pola milijuna kuna, dok je trošarina koju će morati platiti srpski drđavljanin veća od milijun kuna! Početkom tjedna, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, 61-godišnji Slovenac skrio je 900 kutija cigareta i 12,5 kilograma sitno rezanog duhana. Njemu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 100.000 kuna zajedno s troškovima postupka, a naplaćena mu je i trošarina u iznosu od 27.789 kuna. n
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren