Mozaik
DALLAS RECORDS U ČAST TAMBURAŠKOG SVIRAČA I PRODUCENTA

U sjećanje na Mikija - koncert iz Lisinskog "Nek‘ noćas pjesme plove"
Objavljeno 17. listopada, 2020.
U povodu pete godišnjice smrti jednog od najpoznatijih primaša, tamburaškog producenta i menadžera Damira Mihoveca Mikija, Dallas Records izdao je album "U sjećanje na Mikija - koncert iz Lisinskog "Nek‘ noćas pjesme plove". Godinu dana nakon Mikijeve pogibije prijatelji i njegova obitelj organizirali su 25. travnja 2016. koncert u njegovu čast u KD-u Vatroslava Lisinskog, a snimke s koncerta sjedinjene su na ovom nosaču zvuka. Promociji su nazočili članovi obitelji, prijatelji i kolege, a ovo CD izdanje trajna je uspomena na jednog od najvrsnijih hrvatskih primaša i njegov neizmjeran doprinos tamburaškoj glazbi.


Damir Mihovec Miki rođen je u Zagrebu 1963. godine, a tamburu (bisernicu) počeo je svirati još kao osnovnoškolac. "Za sebe je znao reći da je volio tamburicu više od đačke torbe, šestinski šešir i ‘črleni lajbek‘ više od balonera i šimi cipela", napisao je Stjepan Šagovac u osobnom, iskrenom osvrtu koji je dijelom knjižice ovog izdanja.


Na koncertu "Nek‘ noćas pjesme plove" nastupila su najjača imena tamburaške glazbe, među njima i EX Panonia, Gazde, O.S.D.S., Dike, Šarmeri, Najbolji hrvatski tamburaši i mnogi drugi, a svi oni bili su Mikijevi suradnici i dugogodišnji kolege.


Miki Mihovec bio je poznat kao voditelj tamuraškog sastava EX Panonia, producent velikog broja tamburaških pjesama i albuma, a jedno od najvećih dostignuća postigao je kao osnivač, voditelj aranžer, glazbeni i izvršni producent popularnog sastava Gazde. Sa "Zagrebačkim Beatlesima s tamburama", kako su ih vrlo brzo prozvali glazbeni novinari, 1995. godine osvojio je i nagradu Porin za najbolji album tamburaške glazbe "Zbog tebe sam to što jesam".


Tijekom karijere surađivao je s brojnim velikim imenima hrvatske estrade, među kojima su bili Vice Vukov, Maja Blagdan, Krunoslav Kićo Slabinac, Jasna Zlokić, Vera Svoboda, Zvonko Bogdan, Duško Lokin i mnogi drugi. Miki Mihovec živio je od glazbe i za glazbu, a svoju je ljubav prenio na mnoge generacije tamburaša. Glazbom je spajao naizgled nespojivo i omiljenu tamburašku glazbu približio široj publici. Sa svima je radio i svima pristupao s istim žarom, emocijom i pažnjom: "Konkurencija? Kaj god! Jednostavno - tamburaši! Veliki se prepoznaju po ‘duru i molu‘!" govorio je.


Miki je bio i ostao glazbeni velikan, čovjek široke duše i velikog srca koji je svojim radom i djelom okupljao i spajao razne ljude, a za njim su ostale stotine pjesama i melodija kojima je zauvijek obogatio našu glazbenu scenu. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROBLEMI IVANE PARADŽIKOVIĆ

HGSS spasio novinarku
u šumi iznad Jankovca

2

REIZDANJE

“Antologija” legendarnog Boška Petrovića

3

NJEMAČKI SASTAV KRAFTWERK

Osam albuma u bojama