Osijek
EDUKACIJA O RADU SA ŽRTVAMA NASILJA U OBITELJI

Jačanje kapaciteta svih stručnjaka koji pružaju pomoć žrtvama nasilja
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Više od 180 sudionika - izravno i online - okupilo se u petak na edukaciji za jačanje kapaciteta pružatelja usluga u području rada savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji u organizaciji Ženske udruge "Izvor”.

- Edukacija ima za cilj jačanje kapaciteta svih stručnjaka koji, u raznim sektorima, pružaju pomoć žrtvama nasilja. Konkretno, danas smo okupili velik broj stručnjaka iz brojnih područja, počevši od sustava socijalne skrbi, preko pravosuđa, zdravstva, forenzike, sudske medicine, do ustanova za psihološku pomoć i brojne druge. Neovisno o tome u kojim smo segmentima zaposleni, važni smo u tome lancu pomoći - objasnila je Nikolina Zec iz Ženske udruge "Izvor".

Nadalje, objašnjava kako se edukacija održana u petak u hotelu Osijek odnosi na očuvanje mentalnog zdravlja pomagača, odnosno ljudi unutar sustava, neovisno u kojem dijelu rade. Očuvanje vlastitih mentalnih sposobnosti i brige o sebi, kaže, iznimno je važno, jer ako se djelatnici ne mogu brinuti o sebi, neće biti od pomoći nikome. Također, razgovaralo se o potrebi razumijevanja traume i njezinih posljedica te potreba žena i djece koji su preživjeli nasilje, savjetodavaca te odnosa među njima kao važnog dijela procesa prevladavanja traumatskog iskustva.

U idućem razdoblju, kaže Zec, edukacije će imati fokus na pristupu pružatelja u osiguravanju zaštite i sigurnosti žrtvi nasilja, s obzirom na to da iskustva žena kroz praksu savjetovališta pokazuju da nema primjene Istanbulske konvencije.

- Brojna postupanja nadležnih institucija izravno su suprotstavljena iskorjenjivanju nasilja prema ženama i odnosima moći koji proizlaze iz takvih štetnih praksi. Među njima je i koncept "otuđenja djece od očeva". Taj se koncept prikazuje vrijednosno neutralnim, iako je znanstveno neutemeljen i diskriminatoran prema svakoj svojoj osnovi - dodaje Zec. M. Mihelić
84 POSTO VIŠE POZIVA NA SOS LINIJE
Valja naglasiti da je nedavno Ženska udruga “Izvor” upozorila na činjenicu kako je zbog pandemije koronavirusa, unatoč privremenoj obustavi rada za fizičke dolaske, preko SOS linije, odnosno drugih telekomunikacijskih kanala koji su u kontinuitetu dostupni, evidentirano povećanje broja poziva od 84 posto. Riječ je o pozivima za različite forme nasilja prema ženama u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. To je vrijeme, s obzirom na okolnosti suzbijanja širenja zaraze, imalo negativne posljedice za zaštitu žena od nasilja i prevenciju nasilja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike