Novosti
STOŽER CZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Rast broja zaraženih je usporen, odgovornost i dalje na prvom mjestu
Objavljeno 16. listopada, 2020.

POŽEGA – U Požeško-slavonskoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno šest pozitivnih osoba nakoronavirus, dan ranije bilo je dvadeset. Najnoviji su to podaci Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, koji i dalje poziva na odgovornost, ponajprije organizatora različitih sportskih, privatnih i drugih okupljanja. Kako je rekao dr. Ante Vitalia, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo, posljednjih mjesec dana broj zaraženih je bio izrazito velik, tako da bi srazmjerno broju stanovnika to na razini Hrvatske iznosilo čak oko šest stotina. Stanje u školama nazvao je stabilnim, bolnički i ostali zdravstveni kapaciteti su za sada zadovoljavajući, ali pod uvjetom da se broj bitno ne povećava. U posljednje vrijeme bilo je više oboljelih u nekim tvorničkim pogonima, pa je u tvornici „Zvečevo“ zabilježeno 22 pozitivnih. Stanje se prati i za sve kontakte određuje samoizolacija. „Propisane mjere treba provesti, nepotrebna okupljanja treba izbjeći i sve što je moguće, da se odgodi i ne održi. Zbog okupljanjima na kojima se nisu pridržavali mjera i imamo veći broj pozitivnih“ naglasio je dr. Vitalia.


U svezi s novim mjerama Nacionalnog stožera, župan Alojz Tomašević je naglasio da županijska odluka o 50 osoba na okupljanjima na snazi do 20. listopada. “Važno je naglasiti da broj osoba na okupljanjima ovisi o kvadraturi prostora u kojem se okupljanje održava. I nama je u interesu da se održavanja događanja, ali se moraju poštivati epidemiološke mjere,” naglasio je župan Alojz Tomašević.


Idući tjedan započinje cijepljenje protiv gripe. Kako je informirao ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević, izvršena je distribucija cjepiva po ordinacijama obiteljske medicine. Za ovu godinu naručeno je 7200 doza, što je više nego prethodnih godina. „Cjepivo koje smo distribuirali obiteljskim ordinacijama namijenjeno je kroničnim bolesnicima i osobama starijim od 65 godina, a ostali građani mogu kod svojih liječnika mogu tražiti bijelu uputnicu, kupiti u ljekarni cjepivo te se vratiti liječniku na cijepljenje. (B.S.T.)