Magazin
TJEDNI OSVRT

Kako je Domovinski pokret “pucao” sam u sebe?
Objavljeno 17. listopada, 2020.

Teroristički napad mladog Danijela Bezuka na Markovu trgu, u kojemu je teško ranio pripadnika policije u službi štićenja Vlade, nažalost dobiva potporu i na društvenim mrežama, a ni pojedinci s političke scene nisu se suzdržali od upućivanja neprimjerenih te neprihvatljivih poruka, poziva na bunt i svega onoga što stvara društvo netolerancije.

Najdalje je otišao gradonačelnik Vukovara, bivši visokopozicionirani HDZ-ovac, danas u Domovinskom pokretu, Ivan Penava. Riječ je o osobi koja obnaša javnu i odgovornu dužnost, a ipak se drznula izjaviti: “Sada svaljivati sve na tu mladu osobu, a oprostiti sve ove grijehe struktura koji traju 30 godina po meni je vrlo krivo. Mi smo izgubili jedan mladi život i to je tragedija”, poručio je, među ostalim, Penava. To je, prema njegovim riječima, bilo iskazivanje bunta. Osim što je jasno iskazao razumijevanje za Bezuka i nije jasno osudio teroristički čin napada na policajca, Penava je decidirano podržao i sve one koji posjeduju ilegalno oružje i ne žele ga vratiti. Njegove izjave odmah su protumačene rubno terorističkima. I zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto izjavila je da “Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga svetog Marka”. Inače, Bezukov su bezumni čin osudili brojni političari, saborski zastupnici, ministri i osobe iz javnog života, a oštro i precizno je reagirao i premijer Andrej Plenković: “Ovo nije uvezena radikalizacija. Ovo je naš, hrvatski proizvod!” za mnoge su ključne rečenice što ih je izgovorio premijer. “Moramo se zapitati tko su akteri, pa i u političkom životu, oni koji potiču mržnju, nesnošljivost, koji su čak i nakon ovog akta, poput Ivana Penave i gospođe Krišto, u stanju davati izjave koje su za svaku osudu - neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu i sigurno ne doprinose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja”, naglasio je Plenković. Jer razumijevanje za mladićev čin koje se iskazuje, pa čak iz usta članova parlamentarne političke stranke, ukazuje na to da se radikalizam razmahao, pa se sada konačno očekuje i sustavno praćenje radikalnih skupina i suzbijanje govora koji potiče mržnju i daljnji radikalizam.

Naročito što je i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro opravdavao Penavinu izjavu rekavši: “On je pokušao sve to sagledati trodimenzionalno”, izgovorio je Škoro gotovo u šali, iako šali tu nema mjesta. Uz to nije pojasnio što mu u konkretnom slučaju znači to, valjda famozno filmsko, “trodimenzionalno”. Ali, što god značilo, previše je i iz usta navodno i jednog vrhunskog intelektualca.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike