Sport
NA SCENU STUPAJU NOVE SNAGE

Dalić polako, ali sigurno, slaže neke nove Vatrene
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Hrvatska je u listopadu ostavila mnogo bolji dojam negoli u rujnu

Završila je listopadska kampanja u kojoj je hrvatska nogometna reprezentacija više-manje ostvarila sve zacrtane stvari.

Pobijedili smo u prijateljskoj utakmici Švicarsku, što je bilo važno zbog zadržavanja statusa nositelja u ždrijebu kvalifikacija za SP u Kataru, svladali smo Švedsku, čime smo realnima ostavili izglede za nastavak života u elitnoj skupini Lige nacija, a na koncu smo opet izgubili od Francuske, što više i nije neka vijest.

Neugodni Tricolori
Kao i u prethodna dva okršaja protiv svjetskih prvaka Hrvatska uopće nije izgledala loše, naprotiv, u drugom poluvremenu zbili smo Francuze pred njihov kazneni prostor, ali su oni izdržali taj pritisak i onda na svoj klasični način došli do pobjede. Iritantna je lakoća kojom Les Bules zabijaju pogotke. Čovjeku se ponekad učini kako su sposobni zabiti kad god požele, ali da i uživaju mrcvariti svoju žrtvu, pružajući joj lažnu nadu u povoljan rezultat. Hrvatska je opet odigrala dva različita poluvremena. U prvom smo se tražili, a u drugom se pronašli. Opet je ostao dojam kako smo bili tako blizu, a ostali tako daleko od pobjede nad Francuskom.

- Kapa dolje dečkima, pogotovo na drugom poluvremenu. Opet nismo zaslužili izgubiti, i zbog toga sam nesretan. Dominirali smo, ali dogodila nam se ta jedna pogreška. Međutim, nismo igrali protiv bilo koga, nego protiv svjetskih prvaka, a oni svaku pogrešku kažnjavaju. Loše smo počeli, mogli smo primiti još koji pogodak jer nismo stajali kako treba. To smo u nastavku susreta popravili, zaigrali kako smo se dogovorili, i tada je sve štimalo - rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Opet je pomalo iznenadio s prvom postavom, jer počeo je Pašalić, a u sastavu se pojavio i Domagoj Vida koji je protiv Švicarske i Švedske počinjao kao pričuva. Nisu te promjene baš donijele ono što se očekivalo.

- Pašalić nije djelovao kao desno krilo, nego kao vezni igrač, samo što je u fazi obrane izlazio na desni bok. Nisam pogriješio ni s Vidom. Dugo je bio naš standardni stoper, a plan je bio da on, Lovren i Ćaleta-Car odigraju po dvije utakmice - objasnio je Dalić.

Nove snage
Međutim, sve što se događalo u listopadskoj akciji uopće ne treba stavljati u kontekst utakmice protiv Francuske. Izbornik Zlatko Dalić počeo je jedan daleko složeniji i važniji proces - ubrizgavanja svježe krvi u reprezentativno okruženje. Vrijeme ponosa i slave iz Rusije je prošlo i treba ići dalje, tražiti nove ljude koji će nositi našu reprezentaciju u sljedećoj dekadi.

- Pred nama su sada još tri utakmice, a u ožujku počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Na kraju studenoga moram imati čistu sliku, jer moramo biti realni i objektivni - Hrvatska slaže novu reprezentaciju. Ono što pokazujemo dobro je, Hrvatska ima budućnost, igrače koji dolaze, a moj je zadatak složiti konkurentnu reprezentaciju u ožujku. Liga nacija nije nevažna, sve je važno, ali svima treba dati šansu. Brine me što primamo pogotke kao na traci, ali moramo nastaviti raditi na tome - smatra hrvatski izbornik.

Kaže Dalić kako je ono što pokazujemo dobro. Hm, ima ona neka reklama u kojoj sam kaže kako je "dobro" najveći neprijatelj svakog izbornika. Poruka je kako dobro nije zapravo dovoljno dobro. Zato ćemo odličnom nazvati vijest kako se Nikola Vlašić iz utakmice u utakmicu polako pretvara u predvodnika tog novog vala. Za tu je ulogu bio predviđen Mateo Kovačić, ali on nikako da se do kraja nametne u reprezentativnom dresu. Sjajan je Josip Brekalo, dobre stvari pokazao je Domagoj Bradarić, imamo dobrog potencijala i u U-21 reprezentaciji. Vrijeme je za laganu smjenu generacija, ali to je proces koji se ne smije lomiti preko koljena. Zato je dobro što je maestro Luka Modrić još u reprezentaciji. On je i dalje alfa i omega na i izvan terena, znat će usmjeriti tu hrvatsku mladost koja dolazi.

- Uspjeli smo u ove tri utakmice promijeniti neke stvari u odnosu na rujan. To me veseli, a drago mi je da je publika pljeskom nagradila igrače, jer su to zavrijedili. Dali su sve od sebe. Kada radimo ono što se dogovorimo i držimo se skupa, svakim danom izgledamo sve bolje. Nemamo luksuz kao Francuska i Portugal, ali veliki sam optimist - reći će na kraju Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.

Sada je jasno kako će Hrvatska reprezentacija preuređena dočekati početak kvalifikacija za SP 2022. u Kataru, koje startaju u ožujku. Tada moramo biti pravi...

Dalibor Keler
3

utakmice Hrvatsku očekuju u studenome. Prijateljska s Turskom te ogledi sa Švedskom i Portugalom u Ligi nacija
MNOGO BOLJA ATMOSFERA NA TRIBINAMA
Mnogo bolja atmosfera bila je na tribinama tijekom susreta protiv Francuske. Nije to čudno, jer se u odnosu na utakmicu tri dana protiv Švedske vrijeme rapidno popravilo, pa se na maksimirskim tribinama okupilo maksimalno dopuštenih 7000 navijača. Kao i uvijek, nisu štedjeli grla, podrška igračima bila je odlična, pa su na kraju, unatoč porazu s travnjaka ispraćeni pljeskom. U pojedinim trenucima navijanje je bilo tako glasno da se stekao osjećaj kako je Maksimir, kao u najboljim danima, dupke pun.
još dva susreta
CILJ JE OSIGURATI OSTANAK U ELITNOJ SKUPINI
Najčitanije iz rubrike