Regija
SAVJET ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

U Baranji završilo 17 milijuna kuna
Objavljeno 16. listopada, 2020.
BELI MANASTIR

Više od 17 milijuna kuna vrijedni su ugovori potpisani između ministarstava i korisnika s područja Baranje na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nedavno održanoj u Našicama. Riječ je o nekoliko projekata, više-manje vezanih uz socijalne usluge, nacionalne manjine, zapošljavanje teško zapošljivih skupina ljudi...

Tako će Općina Draž inkasirati približno 1,5 milijuna kuna za provođenje projekta "Omogućimo socijalnu uključenost starijih osoba u općini Draž - briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi". Općina Draž baranjska je jedinica lokalne samouprave u kojoj, statistički gledano, živi najviše starijeg stanovništva, što potvrđuje i općinski načelnik Stipan Šašlin.

Ističe kako će stoga svaka kuna utrošena u socijalnu uključenost starijih osoba puno značiti. Sličan iznos, također vezan uz starije stanovništvo, a u sklopu projekta Zajedno u zajednici, inkasirala je i Općina Jagodnjak. Nadalje, za projekt zapošljavanja žena - Zaželi rezervirano je 2,7 milijuna kuna odobrenih za Kulturnu udrugu Laško iz Luga, koja je svoj projekt nazvala Susjedska pomoć. U istom baranjskom mjestu, za II. fazu projekta Zaželi, završit će daljnjih 3,8 milijuna kuna, ali je u ovom slučaju nositelj projekta Udruga Baranja. Osim pomoći starijim sumještanima, dio žena dobit će i posao na određeno vrijeme.

Kao i u općini Darda, u kojoj će biti provedene druge faze projekta Zaželi. Nositelji darđanskog projekta su Matica umirovljenika Općine Darda, za što će dobiti 930.000 kuna, te Općina Darda koja će za provođenje projekta dobiti 2,8 milijuna kuna. U istoj baranjskoj općini završit će i 3,4 milijuna kuna za operaciju "Jačanje kompetencija nacionalnih manjima s područja Općine Darda", Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

- U sklopu prvog projekta zaposleno će biti deset djelatnika na 18 mjeseci, dok se drugi dio odnosi na zapošljavanje šest djelatnika te opremanje Doma kulture u Romskom naselju - kažu u Općini Darda, naglašavajući kako imaju spremnih projekata vrijednih stotinjak milijuna kuna.

Ništa manje vrijedan nije ni projekt belomanastirske udruge Projekt građanske demokratske inicijative - razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru. Vrijedan je 1,1 milijun kuna, a odnosi se na financiranje postavljanja praonice rublja u PEER centru.

- Buduća praonica poslužit će za hostel i stambenu zajednicu mladih koji izlaze iz udomiteljske skrbi. Nadamo se da će nam projekt otvoriti nova vrata koja će poslužiti za financiranje stambene zajednice, a radit ćemo i na izradi poslovnog plana, marketing-plana i ostalih aktivnosti kako bi društveno poduzetništvo moglo funkcionirati – kaže Mirela Alagić, izvršna direktorica P.G.D.I.- a.

Partneri na projektu su Grad Beli Manastir i Poduzetnički centar. I. Getto
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike