Regija
UDRUGA SLIJEPIH DJELUJE 65 GODINA

Slijepim osobama videći pratitelji i veća sloboda
Objavljeno 16. listopada, 2020.
NAŠICE

Udruga slijepih Našice jedna je od najstarijih društvenih organizacija u Našicama koja ima 40-ak članova, slijepih i slabovidnih osoba s područja Našica i okolice.

Kako navodi predsjednik Udruge Rolando Butković, udruga se već 65 godina skrbi o svojim članovima, odnosno nastoji podići kvalitetu njihova života. Prošle godine počeli su provoditi svoj prvi EU projekt "Djetelina s četiri lista" koji se odnosi na pružanje usluga videćeg pratitelja.

- Projekt u trajanju od dvije godine omogućio nam je zaposliti dvije osobe, a svrha je omogućiti slijepim i slabovidnim osobama prijevoz od njihove kuće ili stana do odredišta, primjerice liječnika, ljekarnika, trgovine, udruge... Taj projekt omogućava slijepim i slabovidnim osobama veću slobodu te manju ovisnost o članovima obitelji - rekao je Butković.

Tatjana Bela, volonterka Udruge i majka slijepog dječaka, navodi kako su pomagala za slijepe postala puno informatiziranija te je pristupila udruzi kako bi se njezini članovi upoznali s njima prilagođenom informatičkom opremom.

- Majka sam djeteta koje osim sljepoće ima i cerebralnu paralizu, odnosno motoričko oštećenje. Sin Borna ide u srednju školu u Našicama te imamo dosta informatičke opreme koja je nadopunjena govornim jedinicama. Želimo članove udruge upoznati s tom opremom - rekla je Bela i naglasila kako je cilj udruge i osvijestiti okolinu kako bi svi zajedno dali na značenju osobama s invaliditetom. M.Ku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike